Alertă cu rachete. Rusia trimite o undă de șoc în Europa, iar România este direct vizată. Publicația rusească Rossiyskaya Gazeta scrie că în cadrul unei operațiuni speciale militare din Ucraina, Rusia ar fi folosit de trei ori sistemele de rachete hipersonice Kinzhal (Dagger).

Sursa citată scrie că prima oară, racheta hipersonică Kinzhal, a fost folosită în Ucraina la data de 18 martie și a avut ca scop distrugerea depozitului subteran de rachete și muniție de aviație al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) din satul Delyatyn, regiunea Ivano-Frankivsk.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare în condițiile în care baza militară NATO de la Deveselu se află la doar 80 de kilometri distanță, în România, adaugă sursa citată.

Atac cu rachete hipersonice în apropierea României

„Atacul cu rachete hipersonice Kinzhal a arătat foarte clar că rachetele noastre hipersonice cu focoase convenționale vor mătura sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore al NATO, dacă este necesar, înainte ca acesta să poată fi pus în alertă”, a precizat publicația, informează rg.ru.

Menționăm faptul că nu este prima oară când se întâmplă așa ceva. Cu mult înainte de războiului din Ucraina, în 2018, Institutul de Cercetare Navală al SUA anunța că sistemele de apărare antirachetă desfășurate în România și Polonia ar putea fi ușor transformate în sisteme ofensive.

Totodată, pentru a sublinia angajamentul SUA față de membri NATO, având în vedere războiul din Ucraina, comandamentul american anunța că două avioane americane vor survola mai multe țări din sudul Europei.

„Două avioane ale armatei americane survolează mai multe ţări din sud-estul Europei, într-o nouă demonstraţie de forţă menită să sublinieze angajamentul Statelor Unite faţă de membrii NATO, pe fondul războiului din Ucraina”,  a anunţat comandamentul american, relatează AFP.

Două avioane americane survolează țările din sud-estul Europei

Sursa citată mai preciza și că avioanele vor trece de la ora locală 14.35 peste capitala Macedoniei de Nord, Skopje, apoi peste Piaţa Skanderbeg din inima capitalei Albaniei, Tirana. Ulterior, acestea vor zbura peste coasta Muntenegrului şi, în cele din urmă, deasupra oraşului croat Dubrovnik, în jurul orei 13.10 GMT (16.10, ora României).

„Scopul fiecărui survol este de a demonstra angajamentul şi asigurarea Statelor Unite faţă de aliaţii şi partenerii NATO aflaţi în sud-estul Europei”, potrivit ”Forţelor Aeriene”.

Amintim faptul că și în luna iunie, două avioane de vânătoare de tip F35 au survolat deja ţările baltice, unde NATO şi-a întărit şi prezenţa la sol.

Menționăm faptul că NATO a devenit mai puternică odată cu războiul din Ucraina, având în vedere că și Suedia, dar și Finlanda și-au exprimat preocuparea de a adera la alianță. Chiar în aceste momente, candidatura celor două țări se află în proces de aderare și a fost deja ratificată de Statele Unite şi mai mult de jumătate din cei 30 de membri ai NATO.