Alertă maximă chiar în interiorul spațiului Schengen. Austria și Germania își înăspresc controalele la graniță, chiar dacă fac parte din Spațiul Schengen.
Alertă maximă în spațiul Schengen
De-a lungul timpului, Comisia Europeană (CE) a criticat controalele efectuate la frontierele interne din Spaţiul Schengen deoarece încalcă acest acord. În ciuda acestui fapt, atât Austria, cât și Germania efectuează controale la frontierele cu ţările vecine, pe unde vin cei mai mulți refugiaţi.
Olaf Scholz, cancelarul federal al Germaniei, consideră „indispensabilă” menţinerea controalelor la graniţa sa sudică cu Austria, în ciuda faptului că este o frontieră internă a Spaţiului Schengen de liberă circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor. Acesta a precizat că, atât timp cât nu se reuşeşte să implementeze o strategie de comunitare eficientă pentru a controla imigraţia în Europa, iar numărul persoanelor care încearcă să ajungă ilegal în Germania rămâne ridicat, controalele la graniţa dintre Germania și Austria vor fi menţinute.
„Pentru moment, având în vedere numărul (de migranţi) pe care îl cunoaştem, acest lucru este indispensabil”, a spus el, vineri, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în Salzburg (Austria), după ce a avut o întâlnire oficială cu Karl Nehammer, relatează agenția de presă EFE.
În ciuda acestui fapt, Olaf Scholz şi-a reiterat sprijinul acordat pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. În acelaşi timp, oficialul german s-a arătat încrezător în succesul noului mecanism de azil care se negociază în cadrul Uniunii Europene (UE), alături de o campanie pentru realizarea de acorduri de repatriere cu ţările de origine şi de tranzit ale migranţilor.
La rândul său, Karl Nehammer a apreciat pactul încheiat de UE cu Tunisia la jumătatea lui iulie 2023 şi acordul bilateral, din februarie 2023, între Austria şi Maroc ca exemple de măsuri care facilitează „o imigraţie ordonată pe piaţa muncii”.
„Dacă dorim cu adevărat să avem o protecție eficientă a frontierelor externe, atunci trebuie să îi trimitem rapid în țările de origine pe cei care nu au voie să rămână. Pentru a realiza acest lucru, este necesar să dezvoltăm și să construim relații stabile și durabile cu țările de origine și să creăm perspective. Austria și Germania merg împreună. Numai dacă vom putea asigura securitatea în UE într-un mod ordonat vom câștiga încrederea oamenilor în proiectul european”, a declarat, vineri, Karl Nehammer.