Anii prosperi ai economiei Germaniei nu se vor repeta prea curând. Un număr tot mai mare de întreprinderi își mută producția și locurile de muncă în străinătate, în vreme ce multe altele iau în considerare măsuri concrete.
Este concluzia unui studiu recent al Federației Industriei Germane (BDI), în contextul în care preocupările legate de economia țării continuă să crească, informează Euractiv.
Prețurile energiei și resurselor, cele mai presante provocări
În timp ce 16% dintre companiile intervievate de BDI au inițiat deja demersuri pentru relocarea unor părți din afacerea lor, studiul a constatat că aproximativ 30% dintre ele iau în considerare să facă același lucru. „Aproape două treimi dintre companiile pe care le-am intervievat consideră că prețurile energiei și resurselor sunt cele mai presante provocări”, a declarat președintele BDI, Siegfried Russwurm.
„Prețurile la energie electrică pentru întreprinderi trebuie să scadă în mod fiabil și permanent, la un nivel competitiv, în caz contrar transformarea afacerilor va eșua”, a spus el, adăugând că „este responsabilitatea politicienilor să îmbunătățească condițiile pentru mediul de afaceri din Germania”.
Îngrijorări mai mari după ce americanii au lansat IRA
Îngrijorări mai mari au apărut și după ce SUA au lansat Legea de reducere a inflației (IRA), care prevede ample subvenții pentru companiile care dezvoltă tehnologie verde pe teritoriu american, utilizând resurse americane. IRA prevede acordarea de subvenții în valoare de 369 de miliarde de dolari pentru tranziția ecologică, dar și credite fiscale semnificative pentru companii precum producătorii de autoturisme verzi.
Componentele bateriilor trebuie să provină din țări cu care SUA au un acord de liber schimb pentru a se califica. Ca răspuns la IRA și la creșterea prețurilor la energie, gigantul de mașini electrice, Tesla, a renunțat la unele dintre planurile sale ambițioase de a construi cea mai mare fabrică de baterii lângă Berlin și a anunțat că se va concentra, în schimb, pe piața americană.
Printre economiile cu cea mai lentă creștere din zona euro
Îngrijorările legate de economia Germaniei și de competitivitatea acesteia la scară globală au apărut recent, după ce Comisia Europeană a anticipat, luna trecută, că țara va fi printre economiile cu cea mai lentă creștere din zona euro în 2023, cu costuri ridicate ale energiei și prețuri ale carbonului menționate în mod constant drept principalele motive ale subminării țării ca locație pentru afaceri.
„Observăm deja că investițiile în industriile consumatoare de energie au scăzut semnificativ în Germania”, a declarat Clemens Fuest, președintele Institutului Ifo, principala instituție de cercetare economică din Germania.
Germania a intrat în recesiune
Germania a intrat în recesiune, au dezvăluit cifrele oficiale revizuite, după ce prețurile ridicate au avut un impact mai mare asupra economiei, decât se estima inițial, scrie The Guardian. Datele Oficiului Federal de Statistică au arătat că cea mai mare economie a Europei s-a contractat cu 0,3% în primul trimestru al anului 2023, comparativ cu ultimele trei luni, când a scăzut cu 0,5%.
Definiția tehnică a unei recesiuni este de două trimestre consecutive de contracție. O estimare anterioară sugera că Germania a evitat recesiunea cu o creștere de 0% în primul trimestru. Biroul de statistică a declarat că, în timp ce investițiile și construcțiile din sectorul privat au crescut la începutul anului, acest lucru a fost compensat parțial de o scădere a cheltuielilor de consum, deoarece prețurile mai mari au forțat gospodăriile să-și reducă cheltuielile.
În general, cheltuielile gospodăriilor au scăzut cu 1,2% în primul trimestru, oamenii fiind mai puțin dispuși să dea bani pe alimente, haine și mobilier. Cheltuielile guvernamentale au scăzut, de asemenea, cu 4,9% față de trimestrul precedent. Creșterea ratelor dobânzii de referință de către Banca Centrală Europeană a avut până acum o influență redusă asupra reducerii inflației, care acum este de 7% în zona euro.