Vladimir Putin a declarat că posibilitatea aderării Ucrainei la NATO va „crea noi tensiuni pe scena mondială”. Președintele rus a adăugat că nu este „împotriva garanțiilor de securitate” pentru Kiev, dar că nu le va accepta „cu prețul securității Rusiei”.

De asemenea, liderul de la Kremlin a mai spus că furnizarea de noi arme Ucrainei ar „escalada și mai mult” conflictul și „nu ar face decât să înrăutățească situația”.

Vladimir Putin nu a vrut să vorbească despre summitul NATO

În timp ce diplomația occidentală și construcția de alianțe continuă în ritm alert, Vladimir Putin vorbește, de asemenea, la Moscova, la un forum tehnologic. Se aștepta ca liderul de la Kremlin să răspundă la expansiunea NATO, dar în schimb el nu a făcut decât să vorbească despre criza actuală.

În discursul său a vorbit despre cum Rusia trebuie să își continue politica de autarhie, în special în ceea ce privește accesul la tehnologie. Sancțiunile care au fost impuse pentru prima dată în 2014, după anexarea Crimeei, au devenit și mai stricte după invazia la scară largă a Ucrainei.

Se pare că acest subiect reprezintă o preocupare urgentă pentru conducerea de la Kremlin.

Poate și mai surprinzător este faptul că nu a menționat noua graniță pe care Rusia o împarte cu NATO – peste 800 de mile în plus în urma aderării Finlandei în aprilie.

Totodată, Vladimir Putin și-a ținut discursul cu doar câteva minute înainte ca președintele american Joe Biden să-și înceapă conferința de presă de la Helsinki, unde a subliniat din nou necesitatea de a consolida alianța și de a se opune agresiunii rusești.

SUA nu crede că Rusia va folosi arme nucleare

Joe Biden a declarat că nu există o perspectivă reală ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei sau a Occidentului.

„Nu numai Occidentul, ci și China și restul lumii au spus: nu mergeți acolo”, a declarat Biden la o conferință de presă la Helsinki, alături de președintele finlandez Sauli Niinisto.

Președintele american a comentat probabilitatea unui atac nuclear pe fondul instabilității crescânde de la Moscova.

În timp ce NATO își intensifică sprijinul pentru Ucraina, oficialii ruși reacționează, ministrul de externe Serghei Lavrov afirmând că furnizarea de avioane de luptă F-16 va fi tratată de Kremlin ca o „amenințare nucleară”, deoarece avioanele sunt capabile să transporte focoase nucleare.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, afirmase că sprijinul sporit al NATO pentru Ucraina ar putea duce la cel de-al treilea război mondial.