Situaţia privind pandemia de COVID-19 este tot mai gravă în Marea Britanie, în special din cauza noii tulpini depistate în această ţară. Medicii fac eforturi supraomeneşti să îi trateze pe toţi cei ce ajung în stare gravă în spitale, însă situaţia pare să scape de sub control în anumite zone.
O astfel de problemă majoră se înregistrează chiar în Londra din cauza numărului mare de spitalizări. Forţat de împrejurări, primarul Sadiq Khan a anunţat vineri, 8 ianuarie, că a declarat stare de „incident major” în Londra, lansând totodată un avertisment că virusului se răspândeşte incontrolabil în această metropolă, iar spitalele riscă să fie copleşite în cazul în care londonezii continuă să ignore restricţiile.
Serviciul de sănătate va fi copleşit şi tot mai mulţi oameni vor muri
Potrivit unui comunicat al primarului Sadiq Khan, „situaţia la Londra este acum critică, cu o propagare incontrolabilă a virusului. Peste două săptămâni nu vom mai avea paturi libere dacă răspândirea virusului nu încetineşte”, transmit AFP şi Reuters.
„Dacă nu acţionăm imediat, serviciul nostru naţional de sănătate riscă să fie copleşit şi tot mai mulţi oameni vor muri”, a mai precizat edilul capitalei britanice, cerându-le insistent locuitorilor Londrei să respecte lockdown-ul şi să nu iasă din case dacă nu este necesar.
Citând o informaţie comunicată spitalelor de serviciul public de sănătate englez, revista medicală Health Service Journal a scris că şi dacă numărul pacienţilor spitalizaţi va creşte conform estimărilor cele mai optimiste, din 19 ianuarie spitalele Londrei vor avea nevoie de încă aproximativ 2.000 de paturi pentru îngrijiri generale şi de terapie intensivă.
Spitalele din Londra au acum cu 35% mai mulţi pacienţi cu COVID decât în aprilie
În acest moment, 7.034 de pacienţi cu COVID-19 sunt spitalizaţi la Londra, cu 35% mai mulţi faţă de vârful din aprilie al primului val epidemic, dintre care 908 sunt conectaţi la ventilatoare.
Conform unei estimări comunicate marţi de biroul naţional de statistică, pe ansamblul Angliei circa 1,12 milioane de persoane erau infectate săptămâna trecută, respectiv circa o persoană din 50, raport care la Londra este de 1 la 30.
Cum decurge campania de vaccinare în Marea Britanie
Intrată într-un al treilea lockdown, după ce în decembrie la Londra şi în alte zone din Anglia a fost descoperită o variantă mai contagioasă a virusului ce a provocat această creştere semnificativă a îmbolnăvirilor care în ultimele zile au depăşit 60.000 de noi cazuri pe zi, Marea Britanie a intrat într-o cursă contracronometru pentru vaccinarea populaţiei.
Obiectivul este ca până la jumătatea lunii februarie să fie vaccinate persoanele cu vârste de peste 70 de ani, personalul sanitar şi persoanele vulnerabile, în total circa 15 milioane de persoane din grupele care au reprezentat 88% din deceselor asociate COVID-19, a declarat joi premierul Boris Johnson.
Până în prezent au fost vaccinate peste 1,5 milioane de persoane cu vaccinurile BioNTech/Pfizer sau AstraZeneca-Oxford, vineri fiind autorizat în Marea Britanie şi vaccinul produs de compania Moderna.