În Republica Moldova „se desfăşoară acţiuni subversive, din arsenalul unui război hibrid”, a declarat, joi, ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, la finalul Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova, care a avut loc la Bucureşti.
„Această situaţie ambiguă pune, de asemenea, o presiune enormă asupra sectorului securităţii de apărare naţională”, a spus el, într-o declaraţie comună de presă.
Nosatîi a adus un omagiu poporului ucrainean şi forţelor sale armate pentru „sacrificiile enorme” şi a adăugat că Republica Moldova este dispusă să se implice inclusiv în reconstrucţia post-conflict a Ucrainei.
„În prezent, Republica Moldova este supusă riscurilor militare. (…) Noi analizăm şi monitorizăm îndeaproape situaţia de securitate în regiunea transnistreană, în zona de securitate, precum şi în proximitatea geografică a Republicii Moldova.
Afirmăm că astăzi situaţia rămâne calmă, dar volatilă, cu unele elemente de imprevizibilitate”, a arătat Nosatîi.
SUA a acuzat Rusia de „războiul hibrid” din Moldova
Casa Albă a acuzat, săptămâna trecută, Rusia că încearcă să destabilizeze Moldova pentru a instala un guvern prorus, context în care a anunțat că va acorda Republicii Moldova asistență energetică în valoare de 300 de milioane de dolari și va împărtăși informații împotriva tentativelor Rusiei de destabilizare a fostei republici sovietice.
Moldova proeuropeană a acuzat în repetate rânduri Moscova că complotează pentru a răsturna guvernul de la Chișinău prin sabotori deghizați în protestatari antiguvernamentali, afirmații pe care Rusia le-a negat.
„Credem că Rusia caută să slăbească guvernul (Republicii) Moldova, cu siguranţă, cu obiectivul final de a vedea o administraţie mai favorabilă”, a spus Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.
Ce este războiul hibrid?
Sintagma război hibrid a devenit tot mai des folosită. Este vorba despre un război diferit de cel convențional care nu se duce cu armele în mână. Sau, mai bine spus, armele sunt cu totul altele. Sunt utilizate diverse instrumente menite să ducă la înfrângerea adversarului.
Este un război care se duce în „subteran” cu agenți secreți în principal. Dezinformarea, atacurile cibernetice și multe alte instrumente sunt des utilizate în astfel de confruntări. De cele mai multe ori, ținta unui război hibrid este un stat care se află în vizorul unui alt stat agresor, care încearcă prin mai multe metode să slăbească, să vulnerabilizeze, să scadă din capacitatea de luptă a celuilalt stat.
Întreruperile de energie (gaz, curent electric), finanțarea unor partide politice care, prin intermediul alegerilor – organizate de altfel într-un mod democratic – ar trebui să preia puterea și să răspundă comenzilor statului agresor, fac parte și ele din arsenalul agresiunii. În cazul de față, Rusia încearcă de mai mulți ani să vulnerabilizeze Republica Moldova.