De la începutul războiului din Ucraina, Republica Moldova s-a aflat sub amenințarea constantă a Rusiei. Guvernul de la Chișinău a acuzat în repetate rânduri că ar complota la destabilizarea țării.
Republica Moldova a declarat că în anul care a trecut, a avut parte de o multitudine de amenințări la adresa securității naționale, printre care o presupusă tentativă de lovitură de stat, alerte false cu bombe, atacuri cibernetice, notificări fictive de recrutare, sau manifestaţii în masă.
„Am avut o puzderie de ameninţări la adresa securităţii începând din 24 februarie anul trecut”, a spus ministrul de Interne Ana Revenco, enumerând crizele care au afectat guvernul prooccidental de la Chișinău de la invazia Rusiei în Ucraina.
Potrivit Reuters, această mică țară europeană, fostă republică sovietică, pare „un creuzet geopolitic special”.
Republica Moldova, constrânsă prin dezinformare și propagandă de către Rusia
În Republica Moldova se află Transnistria. Aceasta este o fâșie de pământ de-a lungul frontierei sale de est cu Ucraina, controlată de separatiști proruși, unde staționează o garnizoană de trupe ruse. Tot pe teritoriul Republicii Moldova se află și regiunea semiautonomă Găgăuzia, la rândul său cu populație majoritar rusă.
Responsabilii moldoveni au creat imaginea unei țări constrânse printr-o campanie de dezinformare și propagandă de către Moscova, cu scopul de a destabiliza guvernul președintei Maia Sandu, aleasă în 2020 cu promisiunea de a cere aderarea la Uniunea Europeană, relatează Agerpres.
Potrivit Anei Revenco, este un „război informaţional” și „aceasta pune o presiune foarte mare asupra rezilienţei psihologice a populaţiei”.
Republica Moldova este, totodată, măcinată de proteste împotriva Maiei Sandu. Principalul partid de opoziție, ȘOR, cere demisia acesteia, pe motiv că ar băga țara în război, lucru pe care nu și-l dorește nimeni.
Moscova neagă acuzațiile Chișinăului, dar este deranjată că ar putea intra în UE
Guvernul Republicii Moldova nu a venit cu dovezi în acest sens, relatează Reuters, adăugând că nu a fost în măsură să verifice independent veridicitatea modului în care sunt prezentate evenimentele.
Moscova a respins însă de mai multe ori acuzațiile Chișinăului.
„Liderii (de la Chişinău) se concentrează întotdeauna asupra a tot ceea ce este antirusesc”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului în luna februarie. „Ei alunecă într-o isterie antirusească”, a mai spus el.
Cu toate acestea, Rusia s-a arătat deranjată de faptul că Republica Moldova, o țară cu 2,5 milioane de locuitori, situată între Ucraina și România, țară membră a NATO, ar putea adera la Uniunea Europeană.