În jurul orei la care au început să se strângă protestatarii, autorităţile primiseră deja patru apeluri telefonice care anunţau amplasarea unor bombe, o tehnică din războiul hibrid cu care Republica Moldova a devenit deja familiarizată.
Sursa menționată a stat de vorbă cu ministrul de Interne, Ana Revenco, şi cu Valeriu Mija, secretar de stat în Ministerul Apărării de la Chişinău, care au explicat că falsele alerte cu bombă au devenit parte din viaţa de zi cu zi a moldovenilor, consumând astfel resurse oficiale.
Autorităţile au primit peste 400 de ameninţări false
De asemenea, autorităţile au primit peste 400 de ameninţări false prin telefon sau e-mail începând din vara anului trecut, necesitând intervenţii pentru care a fost nevoie în total de mobilizarea a 9.000 de poliţişti, potrivit Reuters.
Aeroportul din Chişinău, instituţiile de învăţământ, instanţele de judecată, spitalele şi centrele comerciale s-au numărat printre ţintele falselor alerte cu bombă.
54 de participanţi au fost conduşi la Inspectoratul de Poliţie
Încă de la începutul protestelor de duminică, 54 de participanţi, dintre care 21 de minori, cu comportament dubios şi obiecte interzise la ei, au fost conduşi la Inspectoratul de Poliţie pentru identificare şi documentare.
„Amintim repetat organizatorilor să nu admită participarea la întrunire a minorilor neînsoţiţi de adulţi”, au transmis oamenii legii din Republica Moldova.
Doi dintre cei ridicaţi de poliţie aveau asupra lor obiecte periculoase
Doi dintre cei ridicaţi de poliţie aveau asupra lor obiecte periculoase, inclusiv substanţe inflamabile, conform sursei menționate. Amintim că protestul de duminică de la Chişinău a fost convocat de „Mişcarea pentru popor”, o alianţă din care fac parte mai multe asociaţii şi formaţiuni coagulate în jurul Partidul ŞOR.
Cu câteva ore înainte de ora anunţată pentru protest, Poliţia Naţională a dezvăluit că a destructurat o reţea care primea instrucţiuni de la serviciile secrete ruse şi care punea la cale organizarea unor provocări şi incidente în timpul demonstraţiilor.
În acest context, două dintre formaţiunile care fac parte din „Mişcarea pentru popor” şi-au anunţat oficial retragerea, însă protestul rămâne asumat de partidul lui Ilan Şor, oligarh prorus dat în căutare internaţională, a cărui principală figură publică rămâne deputata Marina Tauber.