Așadar, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a spus în timpul unui briefing de presă la Moscova că situaţia din jurul Transnistriei este monitorizată cu atenție.

Maria Zaharova a lansat un nou avertisment

„Situaţia cu desfăşurarea în regiune a militarilor ruşi este bine cunoscută. Aceştia se află în Transnistria pe baze legitime, ca parte a Forţelor comune de menţinere a păcii şi a Grupului operativ al Forţelor Ruse.

Staţionarea lor este direct legată de perspectivele de soluţionare politică a problemei transnistrene, procesul în care Rusia are calitatea de mediator şi garant”, a declarat Maria Zaharova, conform informațiilor publicate de Infotag.

Maria Zaharova spune că Forţele Armate ruse vor răspunde în mod adecvat oricăror provocări

De asemenea, aceasta a susținut că „nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli că Forţele Armate ruse vor răspunde în mod adecvat oricăror provocări”.

„Nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli că Forţele Armate ruse vor răspunde în mod adecvat oricăror provocări împotriva militarilor noştri din Transnistria şi vor asigura protecţia compatrioţilor noştri, a contingentului rus de menţinere a păcii, a personalului militar şi a depozitelor militare de la Cobasna pe care le păzesc”, a completat Maria Zaharova.

Mai mult, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a ținut să sublinieze că „orice acţiuni care reprezintă o ameninţare la adresa securităţii lor” vor fi considerate „un atac la adresa Federaţiei Ruse”.

„Orice acţiuni care reprezintă o ameninţare la adresa securităţii lor vor fi considerate, în conformitate cu dreptul internaţional, un atac la adresa Federaţiei Ruse”, a conchis Maria Zaharova.

Situația din Transnistria provoacă tensiuni în Republica Moldova

În altă ordine de idei, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a explicat că Republica Moldova poate urma exemplul Ciprului, care a devenit membru al UE având o problemă teritorială.

Oficialul european a făcut aceste declarații al doilea summit al Comunității Politice Europene (CPE) de la Chișinău.

„În continuare, ţara trebuie să implementeze mai multe reforme necesare”, a arătat Borell.

El a menționat că trebuie să se lucreze la trei lucruri.

„Să conectăm mai bine oamenii din această comunitate politică, să stabilizăm continentul nostru şi să asigurăm securitatea. Stabilitate, securitate şi conectivitate sunt cele trei cuvinte cheie ale acestei reuniuni din perspectiva construirii unui cadru comun de politici pentru UE”, a menționat acesta.