Liderul de la Belgrad a ordonat vineri, 26 mai, plasarea forţelor militare în cel mai ridicat nivel de alertă combatantă. Președintele Serbiei a luat această decizie în contextul violenţelor interetnice produse în nordul Kosovo.
Așadar, preşedintele Aleksandr Vucici, comandantul suprem al forţelor armate sârbe, a emis un ordin prin care activează cel mai înalt nivel de alertă combatantă şi a cerut mutarea forţelor militare în apropierea frontierei dintre Serbia şi Kosovo.
Ministrul Apărării din Serbia a confirmat emiterea ordinului special
Ministrul sârb al Apărării, Miloş Vucevici, a confirmat emiterea ordinului special, justificând acţiunea prin faptul că situaţia din Kosovo este „dramatică”, arată informațiile publicate de tanjug.rs
Etnicii sârbi din oraşul kosovar Zvecan au fost implicaţi în confruntări cu forţele de ordine subordonate Guvernului de la Priştina. Autorităţile kosovare vor să instaleze în oraşul Zvecan un primar de etnie albaneză, potrivit agenţiei Reuters.
Forţele de ordine kosovare au utilizat gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor şi au fost raportate inclusiv focuri de armă. Autorităţile kosovare au blocat intrările în oraşul Zvecan, situat în regiunea Kosovska Mitroviţa.
Amintim că Serbia nu recunoaşte independenţa fostei regiuni sârbe Kosovo şi refuză semnarea vreunui acord de normalizare a relaţiilor. Kosovo şi-a proclamat independenţa în 2008, după conflictul militar din anii 1998-1999, dintre grupul insurgent Armata de Eliberare din Kosovo (KLA) şi forţele militare sârbe. Alianţa Nord-Atlantică a intervenit în martie 1999, efectuând raiduri aeriene împotriva Serbiei, ceea ce a condus la retragerea forţelor militare sârbe din Kosovo.
Președintele Serbiei a comentat alegerile din Kosovo și Metohia
Anterior, președintele Serbiei a vorbit despre alegerile din Kosovo și Metohia, afirmând că, duminică, a avut loc înfrângerea fără echivoc a lui Albin Kurti, premierul din Kosovo, și a regimului său politic, urmând să aibă loc „schimbări tectonice” în Kosovo și Metohia.
Acesta a precizat, totodată, că rezultatele alegerilor din cele patru comune din nordul Kosovo și Metohia reprezintă o nouă realitate politică pe care mulți nu au înțeles-o. Potrivit spuselor sale, anul acesta, un număr semnificativ mai mic de cetățeni albanezi au participat la alegerile care au avut loc Kosovo şi Metohia, comparativ cu anul 2021, întrebându-se: „I-am maltratat pe albanezi sau s-a întâmplat altceva?”
„Ceea ce s-a întâmplat ieri este mult mai mult decât atât, poporul sârb a arătat ieri că caută cu totul alt acces, în primul rând, din partea comunității internaționale, mă refer la puterile occidentale – caută un respect mai mare și un dialog real, nu impunerea unei soluții”, a declarat, luni, Aleksandar Vucic.