La patru zile și jumătate de la ruperea barajului Nova Kakhovka din Ucraina, amploarea pe termen lung a dezastrului provocat de inundații devine treptat evidentă. În timp ce atenția imediată din ultima săptămână a fost îndreptată asupra tragediei umane și de mediu care se desfășoară în aval, o catastrofă și mai mare s-ar putea să se prefigureze în următoarele luni.

Va fi greu de intervenit

Potrivit directorului medical al Institutului Matei Balș, Dr. Marinescu Adrian-Gabriel, există un risc mare pentru o epidemie de holeră în Ucraina.

„Este adevărat că agentul patogen e prezent în mediu și de aici pleacă acest risc, dar nu există niciun caz. Trebuie luate măsuri și aici e destul de complicat, pentru că nu poți să faci ce ai face pe vreme de pace, și în plus că astfel de cazuri ar putea să ducă oricând la o situație care se schimbă de la o zi la alta.

Trebuie să avem vaccinuri suficiente și OMS la asta se gândește. Dacă apare o situație complicată, trebuie să ai deja vaccinuri în stocuri în așa fel încât să protejezi populația.

E vorba de o simptomatologie digestivă care poate să fie explozivă și pacientul poate să ajungă să se deshidrateze într-un timp foarte scurt. Intervenția trebuie să fie rapidă. Dacă am avea multe cazuri în zona de conflict, ar trebui să fie o intervenție pe măsuri, și aici e o problema. Dacă se transmite și ai multe cazuri, va fi greu să intervii”, a declarat medicul.

Risc crescut de epidemie de holeră

De asemenea, profesorul Paul Hunter de la Universitatea East Anglia și consilier al Organizației Mondiale a Sănătății a spus că riscul unei epidemii de holeră sau de alte infecții intestinale este crescut.

„Inundațiile ar putea spăla apele reziduale și ar putea ajunge în apa extrasă pentru băut, care, dacă nu este tratată corespunzător, ar putea duce la o serie întreagă de probleme, dintre care cea mai înfricoșătoare este în cazul holerei”, spune Hunter.

Holera nu a apărut până acum în Ucraina, adaugă el, dar boala are un istoric de apariție în timpul și în jurul războaielor, cel mai recent în Siria. Pentru a evita problemele, Ucraina va ajuta cu supraveghere medicală, vaccinări și asigurarea faptului că, atunci când oamenii se îmbolnăvesc, pot beneficia de asistență medicală bună, adaugă el, potrivit The Guardian.

Un avertisment similar a venit și din partea ONU, prin vocea purtătorului de cuvânt Jeremy Laurence. Acesta a declarat că riscul apariției în zonă a unor epidemii de boli transmise prin apă, cum ar fi holera și diareea, „este foarte ridicat”. De asemenea, el a punctat că mii de oameni au pierdut accesul la ceea ce a fost cândva principala sursă de apă potabilă în regiune.