Semnal de alarmă în Republica Moldova
Opozantul din Transnistria Ghenadi Ciorba a ridicat un semnal de alarmă, declarând că liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, ar fi convocat un congres al deputaților pentru a solicita anexarea regiunii la Federația Rusă. Potrivit declarațiilor sale, această inițiativă ar fi fost impulsionată de Moscova și ar urmări să fie anunțată oficial în discursul președintelui rus Vladimir Putin în Adunarea Federativă.
Ciorba a subliniat că acest congres este menit să exprime o presiune asupra autorităților de la Chișinău și că ar fi un răspuns la protestele recente din Tiraspol. Mai mult, el a avertizat că o astfel de decizie ar putea oferi lui Putin un pretext legal pentru acțiuni militare în regiune.
De asemenea, opozantul Transnistria a criticat poziția președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, sugerând că încercările de a calma tensiunile ar putea fi interpretate greșit de către Rusia, care este condusă de Vladimir Putin similar Germania lui Adolf Hitler din trecut.
„Doamnă președintă Sandu, anturajul dumneavoastră v-a speriat în toate modurile posibile că Rusia ar lovi teritoriul Moldovei. Nu ați ținut cont de un singur lucru: psihologia conducerii actuale a Rusiei, în special a lui Putin, este foarte asemănătoare cu cea a lui Hitler. Încercările de a liniști oamenii ca Putin duc la un singur lucru – apetitul tot mai mare al agresorului. Continuă să trăiești în lumea propriei invenții, unde consilierii te sperie și crezi că toate problemele se vor rezolva de la sine”, a spus Ciorba, potrivit anticoruptie.md.
Reacția Kievului nu a întârziat să apară
În contextul acestor tensiuni, responsabilul de dosarul din Transnistria în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, ambasadorul Păun Rogovei, s-a întâlnit cu liderul secesionist Vadim Krasnoselski pentru a discuta despre importanța găsirii unei soluții pașnice pentru conflictul din regiune.
Ucraina și-a exprimat ferm sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, subliniind că va răspunde oricăror provocări care vizează destabilizarea situației din regiune.
„Kievul va răspunde cu hotărâre oricăror provocări care vizează atât tragerea regiunii transnistrene în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cât și destabilizarea situației din Moldova în general”, a transmis ministerul Afacerilor Externe de la Kiev.
Aceste evoluții recente survin în contextul în care ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a anunțat intenția Moscovei de a revitaliza formatul de negocieri 5+2 pentru reglementarea conflictului din Transnistria.