La Zvekan, într-unul dintre oraşe, poliţia de stat din Kosovo a pulverizat spray-uri cu piper pentru a respinge o mulţime de sârbi care au spart o baricadă de securitate şi au încercat să intre cu forţa în clădire, potrivit informațiilor publicate de reuters.com

Trupele de menţinere a păcii au amplasat sârmă ghimpată în jurul clădirii municipale

La Leposavic, în apropiere de frontiera cu Serbia, trupele de menţinere a păcii americane în echipament antirevoltă au amplasat sârmă ghimpată în jurul clădirii municipale pentru a o proteja de sutele de sârbi furioşi care se adunaseră în apropiere.

„În această dimineaţă, misiunea KFOR, condusă de NATO, şi-a consolidat prezenţa în patru municipalităţi din nordul Kosovo în urma ultimelor evoluţii în regiune. În conformitate cu mandatul său, KFOR este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a asigura un mediu sigur într-o manieră neutră şi imparţială”, a transmis un comunicat KFOR.

Trupele KFOR au acţionat pentru a proteja primăriile din Zubin Potok şi Mitrovica de Nord de posibile ameninţări

De asemenea, trupele KFOR au acţionat pentru a proteja primăriile din Zubin Potok şi Mitrovica de Nord de posibile ameninţări.

KFOR a specificat că şi-a „întărit prezenţa” în nord şi a îndemnat Belgradul şi Pristina să reia dialogul sub auspiciile Uniunii Europene pentru a reduce tensiunile.

Sârbii, care sunt majoritari în nordul Kosovo, nu au acceptat niciodată proclamarea unilaterală a independenţei faţă de Serbia în 2008 şi consideră în continuare Belgradul drept capitala lor, la mai bine de două decenii după ce albanezii din Kosovo s-au revoltat împotriva regimului represiv sârb, potrivit AFP.

Serbia a refuzat să recunoască Kosovo independent

Etnicii albanezi reprezintă peste 90% din populaţia totală a Kosovo, dar sârbii din nordul ţării cer punerea în aplicare a unui acord negociat în urmă cu zece ani de către UE pentru crearea unei asociaţii de municipalităţi autonome în regiunea lor.

Sârbii au refuzat să participe la alegerile locale din aprilie, iar candidaţii de etnie albaneză au câştigat primăriile a patru municipalităţi cu majoritate sârbă, cu o prezenţă la vot de 3,5%.

Etnicii sârbi au cerut guvernului de la Pristina să-i retragă pe primarii de etnie albaneză din primării şi să le permită administraţiilor locale finanţate de Belgrad să îşi reia funcţiile.

Trei din cei patru primari au fost escortaţi vineri la birourile lor de către poliţia kosovară, care a fost atacată cu pietre, iar aceasta a răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.