Alertă maximă la granița NATO! Putin a dat ordinul. Este cutremur total în Europa

Sursă: Dreamstime

Decizia Rusiei de a muta arme nucleare în Belarus stârnește îngrijorare în Europa. Rusia are deja capacitatea de a lovi, oriunde în Europa, folosind arme nucleare.

Decizia Moscovei sugerează tot mai mult că președintele Putin vrea să intimideze forțele NATO și să le determine să reducă ajutorul de arme către Ucraina, potrivit publicației americane 19fortyfive.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, în timpul unui interviu acordat televiziunii de stat ruse, că va staționa arme nucleare tactice în Belarus.

Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia va menține controlul asupra armelor, iar construcția depozitelor nucleare ar trebui să fie finalizată până la 1 iulie. Aici urmează a fi depozitate arme nucleare tactice; Rusia este, de departe, țara care are cele mai multe astfel de arme: 2.000, adică de zece ori mai multe decât are SUA.

Rusia nu face altceva decât să urmeze exemplul SUA

Armele nucleare tactice au o rază de acțiune mai scurtă și un randament mai mic decât focoasele nucleare utilizate pe rachetele cu rază lungă de acțiune.

Președintele Putin a susținut că Rusia nu face altceva decât să urmeze exemplul Statelor Unite, amintind că americanii au staționat arme nucleare în țările aliate, în timp ce pregăteau „platforme de lansare” și antrenau echipaje.

Momentul ales pentru înființarea unui depozit nuclear în Belarus sugerează, însă, că Vladimir Putin încearcă să intimideze forțele NATO și să le determine să reducă furnizarea armelor către Ucraina.

„Nu este nimic neobișnuit: în primul rând, Statele Unite au făcut asta timp de zeci de ani. SUA și-au desfășurat de multă vreme armele nucleare tactice pe teritoriul țărilor aliate”, a spus Putin, adăugând că nu va încălca niciun acord internațional.

„Am convenit că vom face același lucru fără a ne încălca obligațiile, subliniez: fără a ne încălca obligațiile internaționale privind neproliferarea armelor nucleare”, a mai spus președintele rus.

El a dezvăluit că președintele Lukașenko a cerut, în ultimii ani, Rusiei, să plaseze arme nucleare în țara sa din cauza temerilor privind extinderea NATO spre est.

Rusia a contribuit la modernizarea armatei din Belarus

Putin a reamintit că, în 2022, Rusia a contribuit la modernizarea forțelor armate din Belarus, îmbunătățind avioanele de luptă pentru a se asigura că sunt capabile să poarte arme nucleare.

Zece dintre aceste avioane au fost finalizate, ceea ce înseamnă că armele nucleare staționate în Belarus ar putea fi dislocate rapid. În plus, armele nucleare tactice ar putea fi lansate și de rachetele Iskander cu rază scurtă de acțiune pe care Rusia le-a furnizat Belarusului în 2022.

Amplasarea armelor nucleare tactice în Belarus este, probabil, cel mai evident semnal nuclear dat de Moscova, de la începutul războiului. Potrivit președintelui rus, noile spații de depozitare a armelor vor fi gata până la 1 iulie, sugerând că armele ar putea fi mutate încă din această vară. Putin nu a confirmat câte arme nucleare vor fi dislocate și s-ar putea să nu o facă niciodată.

De asemenea, forțele ruse vor menține controlul asupra tuturor armelor nucleare mutate în Belarus, în același mod în care Statele Unite mențin controlul asupra armelor aflate pe teritoriile controlate de aliații din NATO.

Era necesară această mișcare?

Decizia de a muta armele în Belarus nu va facilita Rusiei utilizarea armelor nucleare în niciun stat european. Rusia are deja capacitatea de a lovi oriunde în Europa folosind arme nucleare.

„Faptul că Rusia mută unele dintre aceste arme nucleare mai mici dintr-un hambar în altul nu schimbă cu nimic ecuația”, crede John Erath de la Centrul pentru Controlul Armelor și Neproliferare.

În opinia sa, mișcarea este concepută pentru a face conflictul atât de periculos și nesigur încât aliații Ucrainei să decidă că războiul nu mai merită efortul.

SUA sunt de vină

Minsk-ul a declarat că a acceptat cererea Rusiei și chiar a sugerat că Statele Unite sunt de vină.

„În ultimii doi ani și jumătate, Republica Belarus a fost supusă unei presiuni politice, economice și informaționale fără precedent din partea SUA, Regatului Unit și a aliaților lor din NATO, precum și a unor statelor ale Uniunii Europene”, a declarat ministrul de Externe din Belarus, Serghei Aleinik.

„Având în vedere aceste circumstanțe, precum și preocupările și riscurile legitime din sfera securității naționale care decurg din acestea, Belarus este forțată să răspundă prin consolidarea propriilor capacități de securitate și apărare”, a adăugat el.