Alertă maximă la granița NATO! S-a aflat ce au făcut, de fapt, rușii: Acesta este primul semn că…

NATO Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Agențiile de spionaj din Rusia au construit o rețea prin care recruta agenți pentru operațiuni de sabotaj, asasinat și incendiere pe teritoriul Poloniei, țară membră NATO. Aceste comploturi au fost dejucate însă de autoritățile poloneze.

Serviciile secrete ruse au recrutat agenţi pentru operaţiuni de sabotare a transporturilor de armament occidental care tranzitează Polonia, țară membră NATO, spre Ucraina, afirmă surse citate de cotidianul The Washington Post.

Anunţurile pentru presupuse distribuiri de pliante au apărut online la începutul anului 2023, iar aplicanţii au aflat ulterior că trebuiau să participe la o campanie de propagandă în favoarea Rusiei. Însă, la câteva săptămâni de la începerea activităţilor, persoanele angajate au primit sarcini precum instalarea de camere de luat vederi în porturi din Polonia, montarea de dispozitive de localizare pe nave-cargo şi chiar deraierea trenurilor care transportau armament spre Ucraina.

Obiectivul principal al Rusiei

Autorităţile poloneze cred că angajatorul misterios era Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU) şi că operaţiunea dejucată a fost cea mai gravă ameninţare rusă pe teritoriul NATO de când Moscova a lansat invazia militară în Ucraina, în februarie 2022.

Obiectivul Rusiei era perturbarea unui coridor din Polonia prin care sunt furnizate de Occident 80% din armele destinate Ucrainei, afirmă oficiali polonezi şi occidentali. Autorităţile poloneze au dejucat complotul rus, care se baza în principal pe recrutarea unor amatori din Polonia, în special prin campanii online accesate de refugiaţi ucraineni.

Ministerul rus de Externe nu a făcut niciun comentariu pe acest subiect.

Dacă ar fi avut succes, schema ar fi putut da roade pe mai multe planuri – încetinirea livrărilor de arme și, în același timp, alimentarea resentimentelor față de cei 1,5 milioane de ucraineni care au fugit în Polonia de la începutul războiului. Chiar și în caz de eșec, dezavantajul a fost limitat pentru Moscova, în principal ucrainenii strămutați, mai degrabă decât agenții GRU, ajungând în închisorile poloneze.

Oficiali polonezi de rang înalt au declarat că acest complot a depășit un prag periculos.

„Acesta este primul semn că rușii încearcă să organizeze sabotaje – chiar atacuri teroriste – în Polonia„, a declarat Stanislaw Zaryn, care supraveghează serviciile de securitate ale țării, într-un interviu recent pentru The Washington Post.

Motivați de bani și nu de ideologie

Cazul are, de asemenea, sensibilități politice pentru Varșovia, unde oficialii nu au recunoscut public faptul că 12 refugiați ucraineni se află printre cei aflați în custodie, nerăbdători să evite reacțiile pe care Rusia probabil că le nutrea. Printre ceilalți arestați se numără un rus și trei cetățeni din Belarus.

În cadrul interviurilor, oficialii au subliniat că, deși majoritatea suspecților ucraineni proveneau din provincii estice, în mod tradițional mai apropiate de Moscova, aceștia par să fi fost motivați mai mult de bani decât de ideologie.

Complotul din Polonia reflectă modelul de externalizare folosit de mult timp de grupările teroriste, inclusiv de Statul Islamic, care utilizează metode online pentru a recruta agenți și pentru a dirija atacuri la distanță, cu scopul de a semăna panică în Occident. Această acțiune reprezintă o abatere semnificativă pentru serviciile de spionaj ale Rusiei, inclusiv pentru GRU, ai cărui agenți au fost direct implicați în tentativa de otrăvire a unui transfug rus în Anglia în 2018 și în exploziile la depozitele de muniții din Bulgaria și Republica Cehă, mai precizează sursa citată.

În ultimele luni, Polonia a suplimentat forţele militare la frontiera cu Belarus, de tema riscurilor generate de Grupul paramilitar rus Wagner.