Alertă la granițele României. Situația se poate agrava de la un moment la altul. Generalul Mircea Mîndrescu a vorbit depre războiul din Ucraina, dar și despre planurile pe care liderul de la Moscova le-ar avea mai departe în Europa.
Alături de Radu Tudor, generalul a analizat la Antena 3 harta războiului care are loc la granițele României, dar și liniile de front unde luptele grele continuă.
Generalul Mircea Mîndrescu susține că având în vedere cele întâmplate în ultima jumătate de an, Vladimir Putin nu va renunța niciodată la Ucraina, dar nici la Belarus, două state extrem de importante pentru el.
Vladimir Putin nu va renunța la Ucraina și Belarus
„Această hartă reprezintă astăzi. Dacă vrem să ne gândim la mâine trebuie să mergem la Moscova. Acolo se desenează ziua de mâine. Eu cred că putem să avem următoarea predicţie: preşedintele Putin nu a renunţat şi nu va renunţa niciodată la două state din această parte a Europei, Ucraina şi Belarus”, a spus generalul, la Antena 3.
Mircea Mândrescu susține că pentru Putin, Belarusul și Ucraina reprezintă, de fapt, două linii roșii. Pe de altă parte, planurile lui Vladimir Putin au fost date peste cap odată cu rezistența pe care armata ucraineană a demonstrat-o și o demonstrează și în continuare.
Generalul susține că spre deosebire de ce s-a întâmplat în urmă cu zeci de ani, acum, Rusia nu mai are forțe suficiente, drept urmare, încearcă să cucerească bucăți din Ucraina.
„Aceste două state reprezintă linii roşii pentru el. De asta avem şi prima fază a războiului, cu atacuri împotriva Kievului. Pentru că s-a dorit controlul, ocuparea întregii Ucraine, dar nu s-a putut. Pentru că forţele şi mijloacele alocate unei asemenea misiuni nu au fost suficiente. Dar de ce nu au fost suficiente? Probabil, una dintre variante este că Rusia, inclusiv agresorii, vor să fie de partea bună a istoriei.
Nu au avut forţe suficiente, dar eu nu cred că au renunţat la aceste obiective strategice, dar au trebuit să facă o etapizare. Şi avem situaţia de acum cu zona de sud, deja cucerită, cu jumătate din Zaporojie, cu Luhansk, cu jumătate din Doneţk. Iar următoarea etapă înseamnă noi cuceriri. E mai greu cu Odesa pentru că nu sunt cantităţile de forţe şi mijloace necesare”, a declarat generalul Mircea Mîndrescu.
De ce este atât de importantă centrală de la Zaporojie?
În ceea ce privește situația de la centrală nucleară de la Zaporojie, generalul precizează că și acesta este un factor cheie atât pentru Rusia cât și pentru Ucraina. Pe de altă parte, acum, aceasta a ajuns să fie folosită drept șantaj nuclear în fața Europei.
Generalul susține că o posibilă bombardare a centralei nucleare a tot fost discutată, însă cei mai mulți specialiști spun că probabilitatea unui nou Cernobîl la Zaporojie este relativ scăzut.
„Centrala nucleară de la Zaporojie este extrem de importantă pentru ambele părţi, extrem de periculoasă pentru ambele părţi. Ambele părţi o folosesc într-un fel de şantaj nuclear pe care îl arată Europei.
Şi unii, şi alţii spun că celălalt are de gând să o distrugă, să o bombardeze şi dacă face un asemenea lucru se va întâmpla un cataclism nuclear de magnitudinea celui de la Cernobîl, cu toate că sunt specialişti care spun că probabilitatea unui nou Cernobîl în ceea ce priveşte Zaporojie este relativ scăzută”, a mai punctat acesta.
Ce vrea să facă, de fapt, Rusia la Zaporojie?
Generalul Mândrescu susține că nici Ucraina, dar nici Rusia nu au interes să distrugă centrală nucleară, în condițiile în care Ucraina produce mai bine de 50% din energie electrică, lucru extrem de important.
Pe de altă parte, sunt și specialiști care spun că Rusia ar dori, de fapt, să decupleze cele trei reactoare nucleare, care mai apoi să fie scoase din sistemul ucrainean și introduse în sistemul rusesc.
„Să nu uităm că Ucraina este ţara care producea energie electrică în procent de peste 50%, o chestie extraordinar de importantă. Nici ucrainenii, nici ruşii nu au interes să distrugă centrala nucleară. În afara faptului că reprezintă un pericol, fiecare vrea să o exploateze. Ucrainenii au nevoie această energie, iar ruşii vor şi ei această energie pentru zonele invadate.
Sunt specialişti care arată intenţia ruşilor a decupla cele trei reactoare care mai lucrează încă acolo, de a le scoate din sistemul ucrainean şi de a le introduce în sistemul rusesc”, a mai explicat generalul Mîndrescu.