Alertă maximă la granița României! Decizia luată astăzi, 8 septembrie

România

SURSA FOTO: Dreamstime

Alertă maximă la granița României! Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a luat o decizie fără precedent, pe fondul ultimelor evenimente de la granița României cu Ucraina.

Alertă maximă la granița României

Alertă maximă la granița României! Evenimentele din ultima perioadă au determinat Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) să ia măsuri.

Astfel, a fost adoptată o Hotărâre menită să alerteze cetățenii români care locuiesc în zona de frontieră cu Ucraina.

DSU spune că decizia luată este un răspuns la evenimentele recente și la situația geopolitică.

Acest conflict a dus la mai multe atacuri recente și recurente asupra porturilor ucrainene Reni și Ismail, ambele situate în imediata apropiere a graniței cu România.

„Se abilitează Ministerul Apărării Naționale să evalueze și să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni și Ismail în care se instituie măsuri specifice de protecție a populației, se arată în hotărâre.

Strategiile elaborate

Comitetele județene pentru situații de urgență au elaborat strategii pentru:

  • a informa populația,
  • a identifica locurile potrivite pentru adăposturi
  • a menține o prezență continuă la sediile administrațiilor locale dotate cu sisteme de avertizare activate.

În județele în care sunt stabilite aceste zone desemnate, inspectoratele de urgență sunt, de asemenea, responsabile de diseminarea informațiilor către public cu privire la comportamentul și acțiunile adecvate, de inspectarea și pregătirea tuturor spațiilor de adăpost public, precum și de identificarea unor locații suplimentare pentru protejarea populației.

SURSA FOTO: Dreamstime

Zone de protecție pentru populație

Decizia prevede că Ministerul Apărării Naționale (MApN) va construi zone de protecție pentru populația locală din Plauru și Ceatalchioi, alături de alte comunități cu populație minimă, desemnate de comitetele județene pentru situații de urgență.

„În cazul manifestării riscului de cădere a unor elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict, Ministerul Apărării Naționale notifică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu
privire la zona specifică potențial a fi afectată.

În zonele comunicate conform alin. 1, se abilitează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență să emită mesaje de avertizare și alarmare a populației prin sistemul Ro-Alert și/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităților publice locale.

În zonele prevăzute la art. 1, fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situații de urgență dislocă echipaje care asigură avertizarea/alarmarea populației, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicații radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare”, se mai arată în hotărâre.