Acest sondaj arăta că slovacii „ar saluta victoria militară a Rusiei asupra Ucrainei”. Aproximativ o cincime dintre respondenți au recunoscut că își doresc o victorie clară a Rusiei în război, așa cum informa Euractiv la acel moment.

Acest rezultat, scrie sursa citată, a generat reacții pro și contra în Slovacia, afirmându-se că metodologia greșită se află în spatele a ceea ce mulți consideră a fi ”rezultate scandaloase”. Cu toate acestea, observatori ai situației din această țară și unii analiști au motive să creadă că aceste rezultate nu sunt deloc șocante.

56% dintre slovaci cred că NATO provoacă în mod deliberat Rusia

Slovacia a fost mult timp una dintre țările cele mai pro-ruse din Europa. Anul trecut, un sondaj a descoperit că 56% dintre oamenii din această țară cred că NATO provoacă în mod deliberat Rusia, prin încercuirea bazelor sale militare. Mai mult de jumătate spuneau că Rusia este victima „comploturilor occidentale”.

În luna ianuarie, chiar înainte de invazie, 44% dintre slovaci credeau că NATO este responsabilă pentru tensiunile din Ucraina, în timp ce doar 34% credeau că Rusia poartă vina acestui război.

Cum îl văd oamenii pe Putin, conform sondajelor

Chiar și președintele Vladimir Putin era apreciat în Slovacia, 55% dintre cei chestionați având, în 2021, o părere pozitivă despre liderul de la Kremlin. Numărul lor a scăzut la 28%, în aprilie, în timp ce numărul persoanelor cu o viziune favorabilă asupra Rusiei a rămas oarecum același.

Această imagine pozitivă a Rusiei este pusă pe seama legăturilor istorice și culturale, care datează din secolul al- XIX-lea, din timpul luptei slovacilor pentru independența față de imperiul austro-ungar.

Opinia slovacilor contrastează puternic cu politica externă a guvernului

Interesant este că opinia slovacilor contrastează puternic cu politica externă a actualului guvern de la Bratislava.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Slovacia s-a comportat ca un partener de încredere al Occidentului, sprijinind Kievul pe toate canalele. De fapt, a făcut chiar mai mult decât se aștepta la o țară de dimensiunea sa, cel mai bun exemplu fiind donarea sistemului de apărare antiaeriană S-300 pentru Kiev.

Alternativele sunt înfricoșătoare

Premierul slovac a lansat și un avertisment dur cu privire la viitorul țării sale în cazul în care Rusia va învinge Ucraina.

„Dacă Ucraina eșuează, Slovacia va fi următoarea”, a declarat premierul Eduard Heger în fața celorlalți lideri europeni și a liderilor de afaceri. El a fost și cel care a criticat unele state UE pentru că se bazează prea mult pe energia rusească și i-a îndemnat pe lideri să „înceteze să își compromită” principiile atunci când tratează cu Rusia.

Dar, notează Euractiv, guvernul pro-occidental de la Bratislava a pierdut majoritatea în parlament și s-ar putea să nu supraviețuiască toamnei. Alternativele sunt înfricoșătoare, iar politica externă a multor partide de opoziție reflectă opiniile pro-ruse ale majorității populației, subliniază sursa citată.