Alertă maximă la granița României! Vestea cumplită a venit chiar acum: Jur că suntem pregătiţi

serbia romania harta

SURSA FOTO: Dreamstime

Cutremur la granița României! Sârbii naționaliști și activiștii pro-ruși avertizează că vor avea loc revolte în Serbia, dacă Guvernul de la Belgrad va accepta să colaboreze cu Kosovo.

În Serbia ar putea avea loc revolte, dacă legăturile dintre Belgrad și Priştina se vor îmbunătăți

Miercuri, 15 februarie 2023, sute de sârbi naționaliști şi activişti pro-ruşi s-au adunat în centrul Belgradului, ameninţând autoritățile locale cu revolte, dacă Serbia va accepta un plan susţinut de Occident ce vizează îmbunătăţirea legăturilor sale cu Kosovo, fosta sa provincie sudică cu populaţie majoritar albaneză, relatează agenția de presă Reuters.

Protestatarii purtau afişe pe care scria „Kosovo-Fără capitulare” și au scandat „Serbia-Rusia” atunci când ultranaţionalistul Damjan Knezevic a cerut să se organizeze revolte dacă Belgradul încearcă să își îmbunătăţească relaţiile cu Priștina.

„Vă temeţi de revolte. Jur că suntem pregătiţi pentru mai mult decât atât”, a spus, miercuri, Damjan Knezevic, a cărui formaţiune politică, „Patrula Poporului”, sprijină războiul din Ucraina şi este activă în persecutarea migranţilor în Serbia.

Acesta a recunoscut, totodată, că are legături cu Grupul Wagner din Rusia, grup de mercenari care luptă pe câmpurile de război din Ucraina.

„În cazul în care conducerea noastră de stat… nu reuşeşte să împiedice Kosovo să adere la ONU, cerem conducerii ruse să îşi folosească dreptul de veto şi să ne acorde cel puţin o lună pentru a înlătura acest trădător”, a propus Damjan Knezevic  mulțumii, referindu-se la preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

Potrivit sursei citate anterior, sentimentele pro-ruse sunt puternice în Serbia, țară în care oamenii consideră Rusia, membru cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, un aliat important în opoziţia sa faţă de independenţa provinciei Kosovo, declarată în urmă cu 15 ani.

 

La începutul zilei, Poliţia din Serbia a transmis că doi susţinători ai formațiunii politice „Patrula Poporului” care se îndreptau spre miting au fost reţinuţi în nordul ţării pentru că o puşcă de lunetă şi muniţie au fost găsite în maşina lor.

Serbia evită să aplice sancţiuni împotriva Rusiei

Deşi a condamnat în repetate rânduri războiul din Ucraina în cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) şi a altor foruri internaţionale, Serbia a fost criticată de Occident pentru că nu a adoptat oficial sancţiuni împotriva Rusiei.

Vă amintim că, vinerea trecută, premierul Serbiei, Ana Brnabic, a declarat că nivelul de aliniere a Serbiei la politicile externe şi la politicile de apărare comune ale Uniunii Europene (UE), inclusiv introducerea de sancţiuni împotriva Rusiei, constituie „o condiţie mai presus de toate condiţiile” pentru aderarea la blocul comunitar.

De altfel, în decembrie 2022, preşedintele Serbiei a anunțat că Guvernul de la Belgrad a luat măsuri împotriva celor care au încercat să ocolească sancţiunile împotriva Rusiei prin ţara sa, iar în ianuarie 2023 a criticat eforturile Grupului Wagner de a recruta mercenari din țara sa.