Mai precis, statele NATO sunt capabile să furnizeze mai puţin de 5% din capacităţile de apărare aeriană considerate necesare pentru a-şi proteja membrii din Europa Centrală şi de Est împotriva unui atac la scară largă.

Statele NATO au o problemă cu apărarea unor regiuni

Explicațiile au fost oferite de mai multe persoane familiarizate cu planurile confidenţiale de apărare întocmite anul trecut, citate de Financial Times.

Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a subliniat importanţa apărării aeriene. Simultan, Kievul imploră Occidentul să-i dea sisteme şi rachete suplimentare pentru a-şi proteja oraşele, trupele şi reţeaua energetică împotriva bombardamentelor zilnice.

Publicația menționată amintește că SUA au desfăşurat un sistem de apărare aeriană cu baterii Patriot pentru a proteja un aeroport din sudul Poloniei, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Sudul Poloniei a devenit un centru de expediere a armelor occidentale către Kiev

Sudul Poloniei a devenit un centru de expediere a armelor occidentale către Kiev. Totuși, oficialii spun că membrii NATO au foarte puţine astfel de sisteme în rezervă.

Astfel, capacitatea lor de a desfăşura mai multe dincolo de propriile lor teritorii este foarte limitată.

Un diplomat de rang înalt din cadrul Organizației a oferit mai multe informații.

„O parte importantă a planului (n.red. întocmit anul trecut) de apărare a Europei de Est împotriva invaziei” era dedicată capacităţii de a se apăra împotriva rachetelor şi atacurilor aeriene. „Dar în momentul de faţă, nu avem acest lucru”, a spus acesta.

Un al doilea diplomat NATO a spus apoi că apărarea aeriană este „una dintre cele mai mari găuri pe care le avem”. Acest lucru nu poate fi negat, spune el.

Potrivit publicației menționate, unii lideri europeni şi oficiali militari cred că Rusia ar putea avea capacitatea de a ataca un stat membru NATO până la sfârşitul deceniului.

NATO, alianta
NATO / SURSA FOTO: Dreamstime

Statele membre au propus inițiative care se suprapun

Eşecul statelor europene membre NATO din ultimele luni de a furniza Ucrainei echipamente suplimentare de apărare aeriană a subliniat stocurile lor limitate de astfel de sisteme, scrie Financial Times.

Acestea sunt costisitoare, iar fabricare cere timp. De asemenea, statele membre au provocat o serie de iniţiative, care se suprapun.

Anul trecut, Germania a lansat iniţiativa Sky Shield, împreună cu peste o duzină de alte ţări din UE.

Scopul era dezvoltarea unui sistem comun de apărare antiaeriană care să utilizeze tehnologie dezvoltată de SUA şi Israel.

Cu toate acestea, Franţa a criticat public propunerea şi a oferit un concept rival susţinut de un număr mai mic de aliaţi.