UPDATE
La scurt timp după ce a fost bombardată centrala nucleară de la Zaporojie, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că armata Ucrainei a tras cu obuze asupra liniilor electrice care alimentează centrala respectivă, în timp ce agenția rusă de presă TASS a raportat că unele din instalațiile de depozitare ale site-ului au fost lovite
„Au bombardat nu numai ieri, ci și astăzi, bombardează chiar acum. Proiectilele au fost trase în apropierea unei instalaţii de depozitare a deşeurilor nucleare şi a unei clădiri unde se află combustibil nuclear recent consumat, a indicat oficialul. Nu au fost detectate emisii radioactive”, a transmis Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom. El a precizat că orice atac reprezintă o amenințare la adresa securității nucleare.
Guvernul de la Kiev, însă, nu au răspuns la o solicitare de comentarii.
După acest incident, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis că astfel de atacuri riscă un dezastru nuclear major. Mai mult de o duzină de explozii au zguduit, sâmbătă seara și duminică dimineața, centrala nucleară de la Zaporojie.
O echipă AIEA, aflată la fața locului, a declarat că au fost avariate unele clădiri, sisteme și echipamente de la centrală. Echipa AIEA a putut vedea unele dintre explozii de la ferestrele lor.
„Veștile primite de la echipa noastră ieri și în această dimineață sunt extrem de îngrijorătoare. Au avut loc explozii pe locul acestei importante centrale nucleare, ceea ce este complet inacceptabil. Oricine se află în spatele acestui lucru, trebuie să înceteze imediat. Așa cum am mai spus de multe ori, vă jucați cu focul!”, a spus, duminică, Rafael Grossi, șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, relatează agenția de presă Reuters.
Centrala nucleară de la Zaporojie are șase reactoare VVER-1000 V-320 de concepție sovietică, răcite și moderate cu apă, care conțin uraniu 235, care are un timp de înjumătățire de peste 700 de milioane de ani. Ele sunt oprite, dar există riscul ca combustibilul nuclear să se supraîncălzească dacă ar fi întreruptă alimentarea cu energie electrică care acționează sistemele de răcire.
Bombardamentele au tăiat în repetate rânduri liniile electrice, potrivit sursei citate anterior. Atacurile repetate au stârnit îngrijorare cu privire la potențialul unui accident grav la doar 500 km de dezastrul de la Chornobîl din 1986.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Centrala Nucleară Zaporojie a fost bombardată duminică
Centrala Nucleară Zaporojie din Ucraina a fost bombardată duminică, 20 noiembrie 2022, dar nu a fost detectată nicio scurgere de radiații, a anunțat operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom.
Consilierul Rosenergoatom, Renat Karchaa, a precizat că 15 obuze au vizat instalațiile Centralei Nucleare Zaporojie, relatează sursa citată anterior. „Nu au fost detectate emisii radioactive”, a adăugat el.
Armata Rusiei vrrea să captureze regiunile Luhansk, Doneţk și Zaporojie
Serhi Cerevati, purtătorul de cuvânt al Grupului de Forţe Est al Armatei Ucrainei, a anunțat, duminică, că armata Rusiei plănuiește capturarea regiunilor estice Luhansk şi Doneţk și regiunii sud-estice Zaporojie. Serhi Cerevati a explicat că, după ce au suferit pierderi importante pe câmpul de luptă, singurul lucru care le-a mai rămas soldaților ruși este să câştige nişte victorii la nivel tactic.
„Din moment ce, pe tot parcursul războiului şi chiar înainte, una dintre narativele propagandei ruse a fost aşa-numita eliberare a Donbasului, este de înţeles că vor să ajungă la graniţele regiunilor Luhansk şi Doneţk. Iar, ajungând la aceste graniţe, planurile lor, probabil, prevăd capturarea întregii regiuni Zaporojie. Potrivit legilor lor, se presupune că acesta este teritoriu al Federaţiei Ruse”, a precizat Serhi Cerevati.
Cu toate acestea, principalul adversar în această bătălie este armata Ucrainei care „a zădărnicit deja toate planurile inamice şi vor continua să facă la fel şi de acum înainte”. Serhi Cerevati a dezvăluit că vor depune eforturi pentru a se asigura că soldații ruși nu mai au astfel de intenţii, relatează RADOR.