Flota Rusiei a crescut numărul grupării sale navale din Marea Neagră la 12 unități, printre care se numără două nave înarmate cu opt rachete de tip Kalibr, a declarat, luni, șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk.
Rusia se pregătește de un nou atac
Potrivit oficialului, Rusia menține navele la o distanță de siguranță pentru a preveni atacurile ucrainene.
„Inamicul continuă să terorizeze populația de la distanță, ascunzându-şi navele de loviturile noastre, însă sunt în stare să lanseze lovituri asupra întregului teritoriu al Ucrainei.
Kalibr sunt arme ghidate cu precizie care sunt folosite în special împotriva unor ținte specifice, cum ar fi infrastructura critică și instalațiile și obiectivele strategice. Se menţine în continuare amenințarea folosirii sistemelor de rachete de coastă, pe care inamicul le-a folosit în partea de nord a peninsulei Crimeea”, a mai spus Natalia Humeniuk.
Mai mult, Natalia Humeniuk susține că Rusia pregătește un alt atac masiv cu rachete. Având în vedere tendința de a lua o pauză de aproximativ două săptămâni între atacuri, este probabil ca trupele rusești să lanseze un alt atac cu rachete pe 24 februarie.
„Vorbind despre distanța de timp de la un atac masiv cu rachete la altul, aceasta este de obicei de până la două săptămâni. Ținând cont de obsesia inamicului pentru datele sacre, este necesar să rămânem în alertă”, a declarat Natalia Humeniuk.
Conform oficialului, următorul atac al Rusiei poate fi atât extins, cât și punctual.
Planul violent al Rusiei
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a vorbit despre un plan violent al Rusiei pentru destabilizarea Republicii Moldova. Ea a confirmat declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind securitatea din regiune.
„Declarațiile președintelui ucrainean Zelenski despre planurile Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre.
Au apărut informații despre securitatea din regiunea. Planurile Rusiei nu este unul nou. Tentative de subminare a statului au fost și în toamna trecută dar nu și-au atins obiectivul dat fiind intervențiile serviciilor noastre.
În octombrie – decembrie 2022, Poliția și Serviciu de Informații SIS au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violențe. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, ce trebuia să conducă la proteste violente.
Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici.”, a spus Maia Sandu.