Războiul de care se teme toată lumea. Daunele recente aduse cablului submarin de telecomunicații și unei conducte în largul coastei celui mai nou stat membru NATO, Finlanda, se adaugă îngrijorărilor alianței cu privire la capacitatea sa de a apăra infrastructura de pe fundul mării, unde legile naturii și ale relațiilor internaționale limitează modul în care poate reacționa, scrie BusinesInsider.
Pe 8 octombrie, o conductă de gaz și două cabluri de telecomunicații care făceau legătura între Estonia și Finlanda au fost avariate. Incidentul este încă investigat, dar există date că ancora unei nave container chineze ar fi fost fi responsabilă, deși încă nu se știe dacă incidentul a fost provcat intenționat, potrivit businessinsider.com.
Ministerul Economiei din Estonia a declarat că întreruperea cablului deținut de Suedia a avut loc pe teritoriul estonian, la aproximativ 50 de kilometri în largul insulei Hiiumaa, în nordul Estoniei, a relatat Baltic News Service. Serviciul a fost restabilit în câteva zile, a precizat agenția.
Războiul de care se teme toată lumea. NATO a reacționat, sporind patrulele aeriene și trimițând patru nave de vânătoare în regiune
Războiul de care ne temem? NATO a reacționat, sporind patrulele aeriene și trimițând patru nave de vânătoare în regiune. „NATO va continua să-și adapteze postura maritimă în Marea Baltică și va lua toate măsurile necesare pentru a menține aliații în siguranță”, a declarat un purtător de cuvânt al alianței.
Incidentul a atras atenția asupra vulnerabilității infrastructurii subacvatice, dar a fost doar ultimul dintr-o serie de incidente similare din nordul Europei.
În 2021, o secțiune lungă de 2,5 mile a unui cablu de date a dispărut din apele situate la nord de Norvegia. În februarie 2022, un cablu de date norvegian a fost deteriorat, anchetatorii considerând că există indicii ale implicării umane. Cel mai mare incident rămâne, însă, sabotarea gazoductului Nord Steam dintre Rusia și Germania, în septembrie 2022.
Aceste incidente au amplificat tensiunile NATO-Rusia
Vinovații sunt necunoscuți, deși, în cazul sabotării conductei Nord Stream, există suspiciunea că a fost mâna Ucrainei. Aceste incidente au amplificat tensiunile NATO și Rusia, scrie BusinessInsider.
„Există îngrijorări mari că Rusia ar putea viza cablurile submarine și alte infrastructuri critice, într-un efort de a perturba viața occidentală, de a avea o pârghie împotriva acelor națiuni care asigură securitatea Ucrainei”, a declarat David Cattler, șeful de informații al NATO.
Infrastructura subacvatică este esențială
Infrastructura subacvatică este esențială pentru viața modernă. Traficul de internet este transportat, în mare parte, prin cabluri subacvatice de fibră optică, iar conductele de energie traversează acum multe mări. Locația lor înseamnă că infrastructura este expusă naturii și unor puteri ostile.
„Există o vulnerabilitate în jurul a tot ceea ce se află pe fundul mării, fie că este vorba de conducte de gaz, fie că este vorba de cabluri de date”, a declarat amiralul Ben Key, din cadrul Marinei Regale Britanice, după atacurile asupra Nord Stream.
NATO a creat o serie de inițiative în acest an pentru a spori cooperarea civilo-militară și pentru a promova angajamentul industriei pentru a „consolida securitatea infrastructurii subacvatice aliate” și a coordona mai bine capacitățile de supraveghere maritimă ale membrilor săi.
Acceleratorul de apărare-inovare al NATO a făcut din detectarea și supravegherea zonelor de coastă subacvatice una dintre cele trei probleme pilot pe care dorește să le abordeze, reflectând importanța problemei și provocările tehnologice implicate în răspunsul la aceasta.
O treabă dificilă
Protejarea infrastructurii subacvatice nu este o sarcină simplă. Este mai ușor în apele puțin adânci sau în apropierea bazelor navale, ca în Marea Baltică și în Marea Nordului, dar în ape adânci sau departe de țărm, ca în Atlanticul de Nord, este mult mai dificilă.
Situația devine mai complicată deoarece infrastructura subacvatică trece adesea prin apele internaționale, tulburând cadrul legal în jurul protecției sale și îngreunând răspunsul.
„Când un cablu de date traversează Atlanticul sau Pacificul, în cea mai mare parte a drumului său se află pe un teritoriu care este deținut de toată lumea”, a spus Key. „Așadar, noi, ca grup de națiuni cu idei similare, trebuie să ne gândim destul de bine la modul în care protejăm securitatea economică”, a adăugat el.
În plus, Rusia are unități dedicate topografiei și sabotării unei astfel de infrastructuri și a dezvoltat nave specializate pentru a face acest lucru în timp ce își maschează activitățile.