Peste 6.000 de cazuri de variola maimuței au fost raportate în 58 de țări, în cadrul actualei epidemii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Reuniune de urgență a OMS

Urmează o nouă reuniune de urgență a OMS, în săptămâna care începe la 18 iulie sau mai devreme, pentru ca specialiștii să decidă dacă variola maimuței reprezintă sau nu o urgență de sănătate globală, cel mai înalt nivel de alertă al OMS, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform Reuters.

„Continui să fiu îngrijorat de amploarea și răspândirea virusului în întreaga lume”, a declarat Tedros, adăugând că lipsa testelor a însemnat că există probabil mult mai multe cazuri care nu sunt raportate. Aproximativ 80% din cazuri sunt în Europa, a precizat el.

La final de iunie, directorul OMS spunea că epidemia globală de variola maimuței reprezintă o amenințare pentru sănătate și evoluează foarte îngrijorător, dar nu atinsese încă stadiul de urgență sanitară globală.

Variola maimuței, o infecție virală de obicei ușoară care provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni ale pielii, s-a răspândit în întreaga lume de la începutul lunii mai. Rata de mortalitate în focarele anterioare ale tulpinii care se răspândește în prezent a fost de aproximativ 1%. Europa rămâne pe departe regiunea cea mai afectată de virus, un număr total de 53 de ţări fiind afectate până în prezent.

Virusul circulă de obicei în Africa Centrală și de Vest

Primul focar raportat în afara Africii a fost în 2003 în Statele Unite. Mai recent, în 2018 și 2019, doi călători din Regatul Unit, unul din Israel și unul din Singapore, toți cu antecedente de călătorie în Nigeria, au fost diagnosticați cu acest virus. A fost pentru prima dată când călătorii au fost asociați cu transmiterea virusului în afara unui context de focar.

O recrudescenţă neobişnuită a cazurilor de variola maimuţei a fost detectată începând cu luna mai în afara ţărilor din Africa Centrală şi de Vest, unde virusul circula în mod obişnuit.

Confirmată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este considerată mai puţin periculoasă şi contagioasă decât ”verişoara” ei, variola umană, eradicată în 1980.

Variola maimuţei, care se manifestă prin simptome gripale şi erupţii cutanate, se vindecă în general de la sine în două sau trei săptămâni.