Alertă maximă la Sibiu unde este o situație critică la Spitalul Județean. Potrivit relatărilor presei locale, bipăie non stop ventilatoarele iar instituția spitalicească mai are doar o treime din oxigenul necesar pentru pacienții COVID-19.
Alertă maximă la Sibiu! Situație critică la Spitalul Județean: Bipăie non stop ventilatoarele, relatează jurnaliștii de la Turnul Sfatului care avertizează că cea mai mare unitate medicală a județului Sibiu nu mai are suficient oxigen pentru pacienți.
”De vreo două săptămâni «bipăie» ventilatoarele non-stop, din cauză că nu au oxigen furnizat la presiunea necesară. Ventilatoarele au nevoie de o presiune de trei bari, presiune pe care noi nu o avem în instalații, deci pacienții noștri nu sunt oxigenați. Degeaba eu setez aparatul să furnizeze 100%, când aparatul îmi zice «am doar 28%»”, declară un asistent medical.
Nici livrarea oxigenului prin surse fixe la paturile bolnavilor Covid-19 nu este mai bine pregătită: ”15 litri pe minut poate furniza instalația «din perete». Acum, nici acea instalație nu cred că poate oferi mai mult de cinci litri de oxigen pe minut”, declară un alt medic, potrivit sursei citate.
Sursa menționată aratpă că, la finalul lunii octombrie, Spitalul Județean Sibiu a semnat un contract cu Microcomputer Service SA, o firmă din Craiova, pentru a închiria pentru o perioadă de două luni o ”instalație de oxigen”. Contractul – în valoare de 24.500 de lei – a fost atribuit direct, fără a mai fi publicat un anunț de licitație, în baza unei adrese care anunța o situație de urgență constatată cu mai bine de două săptămâni înainte. ”Având în vedere creșterea alarmantă a numărului de pacienți care au nevoie de oxigenoterapie, acest fapt a dus la scăderea presiunii și purității oxigenului medicinal livrat de către stația de oxigen a SCJU Sibiu către ATI și secții. Conform adresei nr. 25841/11 octombrie 2020, scăderea sub trei atmosfere a presiunii oxigenului pune în pericol viața pacienților din ATI care sunt ventilați sau pe oxigenoterapie «high-flow» și afectează funcționarea ventilatoarelor. De asemenea, deschiderea pentru pacienții Covid-19 a noului pavilion modular crește consumul de oxigen medicinal, instalațiile existente fiind depășite. Pe parcursul anului 2020, s-au montat rampe de oxigen pe unele secții, ajungându-se la 560 de rampe funcționale, cu un consum de 100-120 mc/h. Datorită acestui consum mare, puritatea oxigenului scade de la 93% la 87-85%, iar în anumite situații chiar la 78%”, motivează reprezentanții Spitalului Județean Sibiu achiziția ”de urgență”.
„În cursul zilei de miercuri, dr. Liliana Coldea, managerul Spitalului Județean Sibiu, anunța închirierea din Turcia a unei stații de oxigen, care ar urma să fie pusă în funcțiune cel mai târziu pe 22 noiembrie”, au mai spus jurnaliștii.
Duminică s-a împlinit o săptămână de când județul Sibiu este pe primul loc în România la rata incidenței Covid-19 și 48 de ore de când a fost anunțată instituirea carantinei în Sibiu, Șelimbăr, Cisnădie și Tălmaciu.
Referitor la situația oxigenului din Spitalul județean Sibiu, jurnaliștii Turnul Sfatului au solicitat puncte de vedere managerului unității spitalicești, prefectului Sibiului și președintelui Consiliului Județean. Niciunul nu a oferit un punct de vedere până la publicarea articolului.