Balcanii stau pe un adevărat butoi de pulbere! Situaţia riscă să devină incendiară, iar protestele se înteţesc de la zi la zi. Militarii NATO urmăresc cu mare atenţie desfăşurarea acestor evenimente.
Sunt din nou tensiuni foarte mari la doi paşi de România!
Noi proteste ample de stradă în Kosovo
În Kosovo, mii de etnici sârbi au ieşit ieri din nou în stradă pentru a protesta şi pentru a trimite un mesaj ferm Guvernului, căruia i se cere să îşi retragă poliţia din nordul ţării.
Este vorba despre o regiune unde multe localități sunt divizate între minoritatea sârbă şi majoritatea de etnie albaneză.
Oamenii ieşiţi în stradă la protest au purtat un drapel al Serbiei, care se întindea pe o lungime de 250 metri.
Protestul a fost monitorizat de la distanţă de militari. Este vorba despre soldaţii italieni ce se află acolo ca parte a misiunii de pace a NATO din Kosovo, transmite Pro TV.
În ultimele două săptămâni, protestele de stradă din Kosovo au fost tot mai numeroase şi de amploare tot mai mare, după ce, la începutul lunii decembrie, un fost poliţist sârb a fost arestat pentru că ar fi atacat forţele de ordine din Kosovo, în timpul unei manifestaţii.
Kosovo, la un pas de un conflict armat, consideră premierul Serbiei
Iar în urmă cu două zile, Ana Brnabic, premierul Serbiei, afirma că situaţia din Kosovo este „în pragul unui conflict armat”.
„Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă, cu toţii împreună, pentru a încerca să menţinem pacea. Suntem cu adevărat în pragul conflictului armat din cauza măsurilor unilaterale ale Pristinei (capitala Kosovo – n.r.)”, a precizat prim-ministrul sârb într-o conferinţă a ONG-urilor din Serbia.
Cu o populaţie majoritar albaneză, fosta provincie sârbă care numără 1,8 milioane de locuitori şi-a declarat în 2008 independenţa, pe care Serbia nu o recunoaşte. Belgradul îi încurajează pe sârbii din Kosovo să sfideze autorităţile locale, într-un moment în care Pristina vrea să-şi exercite suveranitatea asupra întregului său teritoriu.
Tensiunile au urcat în nordul Kosovo, unde trăiesc peste o treime din cei 120.000 de sârbi din Kosovo, atunci când Pristina şi-a anunţat intenţia de a organiza alegeri în municipalităţile cu majoritate sârbă, după demisia tuturor aleşilor şi poliţiştilor sârbi în această zonă.
Autorităţile din Kosovo au amânat în cele din urmă scrutinul pentru luna aprilie.
Forţa de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR), condusă de NATO, şi-a întărit prezenţa în nord, trimiţând trupe şi patrule suplimentare, a declarat, pe 16 decembrie, comandantul acestei forţe, generalul italian Angelo Michele Ristuccia.