Un oficial de rang înalt de la Casa Albă a confirmat că Statele Unite și aliații săi vor furniza rachete anti-navă Ucrainei pentru a-și consolida apărarea de coastă, transmite publicația Vocea Americii din Ucraina. Altfel spus, războiul se mută în Marea Neagră.
SUA vor furniza rachete și nave fără echipaj uman
„Susținem Ucraina și lucrăm pentru a o ajuta să își îmbunătățească apărarea de coastă. Ca parte a acestui efort, vom furniza Ucrainei nave de apărare de coastă fără echipaj uman. De asemenea, lucrăm cu aliații și partenerii pentru a furniza Ucrainei rachete și sisteme anti-navă. Comunicăm în mod constant cu ucrainenii despre nevoile lor în fiecare zi”, a declarat un oficial de la Casa Albă.
Acesta a adăugat că Statele Unite sunt cel mai mare furnizor de asistență în domeniul apărării pentru Ucraina și „vor continua să fie un lider mondial în furnizarea celei mai mari asistențe de securitate pentru Ucraina din istorie”, transmite Vocea Americii.
Liderul minorității republicane, despre furnizarea de arme Ucrainei
Anterior, marți, 7 iunie, în timpul unui discurs în Senat, liderul minorității republicane, Mitch McConnell, a declarat că Statele Unite ar trebui să trimită arme mai puternice în Ucraina.
„În timp ce Rusia trimite trupe pe front, soldații ucraineni au nevoie de mai multe arme. Ei au nevoie de arme mai puternice. Și au nevoie de arme cu rază de acțiune mai lungă pentru a rezista în siguranță forțelor ofensive ale Rusiei”, a declarat el într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial al senatorului.
El a cerut administrației Biden să explice dacă va continua să furnizeze rachete cu rază mai lungă de acțiune Ucrainei și dacă va furniza rachete anti-navă „pentru ca Ucraina să poată adresa amenințările rusești la adresa porturilor ucrainene de la Marea Neagră”.
Amintim că, în urmă cu trei săptămâni, un oficial de rang înalt de la Casa Albă a declarat că administrația Biden lucra pentru a trimite rachete anti-navă avansate armatei ucrainene pentru a o ajuta să depășească blocada navală impusă de Rusia asupra porturilor ucrainene.
Aceste declarații au fost făcute pe fondul temerilor că livrarea de arme mai puternice, care ar putea scufunda navele de război rusești, ar duce la escaladarea conflictului din Ucraina.