Bosniacii sunt îngrijorați cu privire la posibilitatea ca Republica Srpska ar putea crea o armată, care ulterior ar putea duce la violențe. În prezent, țara se confruntă cu cea mai gravă criză politică și de securitate de la războiului din anii 1990.
Pericol în Europa! Republica Srpska ar putea crea o armată
Situația din Bosnia și Herțegovina este una cum nu s-a mai văzut din anii 1990. Ahmed Hrustanovic, un imam și profesor din orașul Srebrenica din Bosnia și Herțegovina spune că se teme pentru el și pentru familia sa, precizând că țara se confruntă cu o gravă criză politică. În plus, spune profesorul, Bosnia și Herțegovina se confruntă și cu cea mai gravă criză de securitate de la războiul din 1990.
În decembrie 1995, conflictul a fost încheiat atunci când a fost semnat Acordul de pace de la Dayton, intermediat de Statele Unite ale Americii. Atunci s-a stabilit ca Bosnia și Herțegovina să fie formată din două entități, una a Federației dominată de bosniaco-croați și una condusă de sârbi, numită Republica Srpska.
Ceea ce îi sperie pe bosniaci este că de 15 ani, Milorad Dodik, membru sârb al Bosniei și Herțegovinei al președinției tripartite, spune că Republica Srpska se va desprinde de federație. Lucrurile au început să se complice în ultima perioadă, având în vedere că Milorad Dodik a făcut pași semnificativi către o astfel de mișcare, anunțând că Republica Srpska se va retrage din instituțiile cheie ale statului pentru a obține autonomie deplină în țară, încălcând acordurile de pace din 1995.
Criza a început în luna iulie
Presa internațională notează că această criză a început în luna iulie a acestui an, atunci când Valentin Inzko, la acea vreme înaltul reprezentant care supraveghea implementarea acordului de pace, a interzis negarea genocidului bosniac. Reprezentanții sârbii au răspuns boicotând instituțiile centrale ale statului.
Milorad Dodik a anunțat săptămâna trecută că Republica Srpska se va îndrepta către formarea propriei armate sârbe bosniace, după ce s-a retras din forțele armate comune ale Bosniei. Anunțul i-a alarmat pe mulți bosniaci, precum Hrustanovic, care se tem de revenirea la violența din anii 1990.
„Nu pot să spun că nu mi-e frică și nu pot să cred că după atâția ani și după ce ai supraviețuit genocidului, încă ți-e frică pentru tine, familia ta, viața ta”, a spus Hrustanovic pentru Al Jazeera.
„Oamenii [din Srebrenica] sunt speriați. Astăzi, am întâlnit una dintre Mamele din Srebrenica (un grup activist care reprezintă rudele victimelor genocidului) și ea m-a întrebat: „Fiule, ce se întâmplă? Va trebui să fugim din nou?’”
Războiul din anii 1990 a fost condus de către armata sârbă bosniacă, poliția și serviciile de informații.