Președintele Serbiei a acuzat Kosovo de „epurarea etnică” a sârbilor și a declarat că țara sa va solicita o întâlnire cu șeful NATO și o sesiune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a cere protecția acestora.

Aleksandar Vucic: Epurarea etnică a sârbilor din Kosovo și Metohia este în curs de desfășurare

Președintele sârb Aleksandar Vucic, a declarat că, în cadrul discuțiilor cu reprezentantul special al Uniunii Europene pentru dialogul Belgrad-Pristina, Miroslav Lajcak, oficialul de la Bruxelles a căutat „pe cât posibil un fel de detensionare” în Kosovo.

Potrivit președintelui sârb, Belgradul „a satisfăcut” tot ceea ce i s-a cerut, iar detensionarea „nu are loc pentru că regimul de la Pristina nu dorește acest lucru”

„Ieri am avut o discuție cu reprezentantul european, Miroslav Lajcak, iar UE a încercat să insiste și să ceară un fel de detensionare. Serbia a îndeplinit absolut tot ce i s-a cerut pentru ca să se ajungă la ea, dar nu s-a ajuns, deoarece regimul de la Pristina nu dorește acest lucru.”, a spus Vucic.

Serbia a făcut tot ce i s-a cerut

Vucic a subliniat apoi că de 11 ani participă la toate discuțiile și negocierile privind Kosovo.

„Astăzi, țara noastră se află în cea mai dificilă situație, nu din cauza noastră, nu din cauza lipsei noastre de seriozitate, ci din cauza activităților zilnice ale regimului de la Pristina, sau a celor care tac sau salută aceste acțiuni și care ceea ce aș numi o epurare etnică tăcută, în care sârbii nu au dreptul să trăiască decât dacă au depus un jurământ față de regimul lui Albin Kurti.

Din fericire, sunt foarte puțini dintre aceștia”, a subliniat Vucic.

Serbia a sporit pentru scurt timp gradul de pregătire de luptă al forțelor sale armate și a amenințat cu o intervenție militară după ce tensiunile au crescut recent în Kosovo între guvernul dominat de etnici albanezi și minoritatea sârbă care trăiește în nordul regiunii.

Vucic a vorbit despre recentele arestări ale sârbilor din Kosovo pentru a-și susține afirmația privind epurarea etnică din partea autorităților kosovare, pe care a descris-o ca fiind „planificată” și „bine organizată”.

Cea mai recentă izbucnire a conflictului din Kosovo a avut loc după ce primarii de etnie albaneză, susținuți de poliție, au preluat mandatul în urma alegerilor locale din aprilie, care au fost boicotate de sârbi. Ei cer punerea în aplicare a unui acord de autoguvernare mediat de UE.

În luna mai, au izbucnit violențe între sârbi, poliția kosovară și forțele de menținere a păcii conduse de NATO, soldate cu zeci de răniți.