Acumularea de trupe ruse la granița cu Ucraina i-a făcut deja pe mulți occidentali să se teamă de o invazie. Dar ceea ce se întâmplă cu adevărat pe frontul de est pare să nu țină atât de mult de un potențial război, fiind vorba mai mult de opinii și obiective diferite pentru NATO. Războiul nu este scopul Rusiei, adaugă aceste voci. Un astfel de conflict ar fi extrem de costisitor și de nepopular în Rusia, care găzduiește cea mai mare diasporă ucraineană din lume și unde milioane de oameni au familia și prieteni apropiați în Ucraina, potrivit Christian Science Monitor.

Ce își dorește, de fapt, Rusia

Mai curând, spun tot ei, acumularea de trupe este menită să susțină cerințele clare pe care Vladimir Putin le-a transmis Ucrainei și Occidentului. Analiștii spun că ceea ce își dorește Rusia sunt acele garanții permanente că țări precum Ucraina și alte state foste sovietice nu vor adera la NATO și vor rămâne neutre, așa cum a fost Finlanda în timpul Războiului Rece. Scopul desfășurării trupelor este de a pune pe gânduri oficialii de la Kiev și din Occident cu privire la preocupările tot mai mari ale Moscovei, spun ei.
„Se pare că Putin vrea să deschidă un nou capitol, pentru a obține, în sfârșit, acceptarea, din partea Occidentului, că extinderea NATO este moartă și îngropată”, spune Fyodor Lukianov, editor ”Russia in Global Affairs”, o revistă de politică externă de la Moscova.

Integrarea militară a Ucrainei în NATO trebuie să se încheie

Într-un discurs adresat ministerului rus de Externe, Putin a criticat Occidentul pentru că nu a ținut cont de „liniile roșii” ale Rusiei cu privire la Ucraina, subliniindd că înarmarea și integrarea militară a Ucrainei în NATO trebuie să se încheie. El s-a plâns că cele două decenii de expansiune a NATO în regiune au adus la o amenințare majoră la ușa Rusiei, iar Moscova nu va tolera aderarea Ucrainei la o alianță militară pe care Rusia o consideră ostilă.

Forțele NATO nu vor ajunge niciodată în doar trei zile la Moscova

Deși cererea Kievului de primire în NATO a fost temporar abandonată, Alianța a susținut că Ucraina i se va alătura în cele din urmă. Pentru Kremlin, care a văzut cum toți foștii aliați ai Uniunii Sovietice din Tratatul de la Varșovia și cele trei state baltice au intrat, rând pe rând, în Alianță, perspectiva ca forțele NATO să ajungă în doar trei zile la Moscova nu va fi niciodată acceptabilă, scrie Lukianov.

Frustrarea lui Putin

Frustrarea lui Putin poate fi pusă pe seama faptului că președintele Zelenski, care a fost ales și pentru promisiunile de a readuce pacea în Ucraina, nu a făcut niciun progres în acest domeniu. În schimb, Zelenski a făcut apel la Occident să primească rapid Ucraina în NATO și să anuleze controversatul gazoduct rus Nord Stream 2, a cerut ca acordurile de pace de la Minsk 2 să fie revizuite și să fie adoptate anumite măsuri care au înfuriat Moscova.

Nu există niciun apetit pentru război în Rusia

Deși un război de uzură a avut loc în ultimii ani între Rusia și Ucraina, Kremlinul și-a păstrat implicarea limitată și, în mare parte, secretă. Sondajele de opinie din ambele țări arată în mod constant că ucrainenii și rușii au sentimente bune unii față de ceilalți, chiar dacă nu au aceeași părere despre liderii lor. „Susțin adesea că atitudinea ucrainenilor față de ruși și Rusia este una de dragoste neîmpărtășită”, spune Vladimir Paniotto, directorul KIIS. „Acest lucru nu se aplică liderilor ruși, față de care doar 12% dintre ucraineni au o atitudine pozitivă, în timp ce 76% au mari resentimente. Rețineți și că aproximativ jumătate dintre ucraineni au rude în Rusia”, subliniază el.