Oficialii chinezi au transmis nouă pacienţi se află în stare critică din total de 170 de oameni din Wuhan internați în spital ca urmare a infecției cu noul coronavirus. Noile cazuri au fost depistate în orașele Wuhan, Beijing and Shenzhen. Este pentru prima dată când autoritățile chineze confirmă răspândirea virusului în afara focarului inițial din orașul Wuhan.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial și a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru un astfel de scenariu. Oamenii de știință britanici estimează că numărul persoanelor deja infectate cu noul coronavirus apărut în China este mult mai mare decât sugerează bilanțul oficial, fiind probabil de până la 1.700.
Cazurile de îmbolnăvire au stârnit îngrijorare în rândul autorităţilor în Taiwan, Hong Kong, Coreea de Sud, Thailanda şi Filipine, unde oficialii au declarat că vor institui zone de carantină şi vor scana pasagerii din China pentru a depista eventuale simptome ale bolii. Ambasada SUA în China a emis o alertă sanitară în care recomandă celor care călătoresc în Wuhan să evite animalele, pieţele de animale, carnea crudă şi contactul cu persoanele bolnave.
Măsuri de urgenţă luate de România
Institutul Naţional de Sănătate Publică a luat deja primele măsuri în ceea ce priveşte noul tip de coronavirus identificat în China, în acest sens fiind informate direcţiile de sănătate publică şi s-au emis primele avertisment de călătorie, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, care a mai spus că s-a luat legătura şi cu MAE.
Experţi în sănătate publică susţin că pentru România există un risc scăzut de transmitere, deoarece nu există zboruri directe cu acea regiune din China, iar cele mai multe porţi de intrare sunt securizate de către celelalte ţări.
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș, avertizează că virusul reprezintă un pericol major la nivel global, ce are o rată a mortalității extrem de ridicată. Medicul a mai spus că „măsurile de prevenție sunt cele clasice. Aceste virusuri pleacă de la animale. Primele simptome sunt clasice, de gripă, abia după aceea apar complicațiile”.
Boala misterioasă ar putea provoca o pandemie
Tulpina incriminată este un nou tip de coronavirus, o familie care cuprinde un număr mare de virusuri. Acestea pot provoca boli uşoare la om (precum o răceală), dar şi probleme de sănătate mai grave, precum SARS. Foarte contagios, acest virus a cauzat decesul a circa 650 de persoane în China continentală şi în Hong Kong, în 2002-2003.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), simptomele pot fi diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele virusuri se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu. Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia și apoi 37 de țări, în perioada 2002 – 2003.
Un coronavirus este vinovat și de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat inițial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS. Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS și MERS, având drept simptome principale febra și dificultățile respiratorii.