Levotiroxina sodică, metformina și unele medicamente anti-hipertensive lipsesc în prezent din farmaciile din România, a precizat duminică preşedinte Colegiul Farmaciştilor din Bucureşti, prof. univ. farm. dr. Simona Negreș, la emisiunea 360MEDICAL difuzată de postul de televiziune B1 TV.
La aceeași emisiunea, dr. Nicolae Fotin, fostul președinte al ANMDM, a avertizat și în legătură cu situația hidroxiclorochinei, care lipsește din farmacii deoarece este folosit și în tratamentul Covid-19, ceea ce pune în pericol situația pacienților cronici care fac tratament cu medicamentul menționat.
Stocuri insuficiente de Euthyrox
Pe piața românească există de mai mult timp un deficit al medicamentului levotiroxina sodică (cunoscut sub denumirea comercială Euthyrox), indicat terapeutic în tratamentul guşii tiroidiene (în special la adulţi, atunci când iodul nu este indicat), ca tratament de substituţie în hipotiroidism, tratament de supresie în cancerul tiroidian și tratament de substituţie pe parcursul terapiei antitiroidiene a hipertiroidismului.
Președintele Colegiului Farmaciștilor din Capitală a prezentat și unele termene anunțate de producători în legătură cu livrările către farmacii. “Medicamentele care lipsesc acum din farmacii sunt levotiroxina sodică, metformin și unele dintre medicamentele anti-hipertensive, așa cum este metoprololul succinat. Cea mai mare problemă în prezent este cu levotiroxina sodică, la care compania producătoare a dat asigurări că în București va ajunge până la sfârșitul acestei săptămâni, iar în țară va ajunge până la mijlocul săptămânii viitoare”, a spus prof. univ. farm. dr. Simona Negreș.
„Cu toate acestea, numărul de unități este foarte mic, iar pacienții fac reclamații, inclusiv în farmacie, inclusiv la Agenția Națională a Medicamentului, și semnalează lipsa acestui medicament”, a completat președintele Colegiului Farmaciștilor din București.
Livrări insuficiente de medicamente pentru diabet şi poliartrită reumatoidă
Discontinuități sunt și în legătură cu Siofor, medicament care conține metformină, un anti-diabetic utilizat în România. “Problema este că sunt trei tipuri de produse care sunt ale aceleiași companii producătoare din Germania, dar din păcate nici aceeastă metformină nu se găsește în cantități suficiente în farmaciile din România – deși compania producătoare a anunțat că a adus produse suficiente, conform cerințelor și nevoilor populației”, a mai spus prof. univ. farm. dr. Simona Negreș.
Dr. Nicolae Fotin a atras atenția asupra lipsei din farmacii a hidroxiclorochinei, medicament prescris în tratamentul pacienților cu lupus, poliartrită reumatoidă sau alte colagenoze. “Pentru pacienții cu lupus, poliartrită reumatoidă sau alte colagenoze, boli cronice extrem de grave, lipsa acestui produs – hidroxiclorochina – poate crea foarte multe probleme. Nu ar fi atât problema stocurilor pe care le fac diverse persoane la domiciliu, cât modul de eliberare a acestor produse la nivel de farmacie”, a afirmat dr. Fotin.
Fostul președinte al ANMDM a atras atenția că aceste medicamente trebuie eliberate doar pe bază de prescripție medicală, și anume pe formulare de rețetă compensată, și nu pe rețete simple, acestea fiind medicamente decontate în cadrul unui program național. Mai multe, acestea nu trebuie eliberate decât în cantitățile prescrise.
“Eliberarea în afara indicațiilor îi pune la risc pe cei care își iau acest medicament acasă cu speranța că vor fi protejați de Covid-19. Eliberarea medicamentului pentru utilizarea în Covid-19 nu poate fi stabilită decât de către un medic infecționist. Faptul că anumiți oameni și-au făcut stocuri din el acasă nu este în regulă – reacțiile adverse pot fi mult mai devastatoare decât însuși Covid-19”, a mai spus dr. Fotin.
El a atras atenția că este nevoie de asigurarea medicamentelor și pentru pacienții cronici, care utilizează în mod curent aceste medicamente, și că este nevoie de intervenția autorităților pentru asigurarea obligației de serviciu public de către lanțul de distribuție.
Președintele Colegiului Farmaciștilor din Capitală a precizat că în cazul Euthyrox s-au realizat stocuri de către pacienți prin rețete simple, în timp ce această situația nu s-a regăsit în cazul hidroxiclorochinei, medicament care nu a existat în farmacii la debutul actualei crize.
Stocuri excesive de paracetamol, pe fond de panică
În privința paracetamolului, un medicament care se eliberează fără prescripție medicale, multe persoane din România și-au făcut stocuri în ultima perioada după ce a circulat informația că este medicament recomandat în cazuri de simptome ușoare de Covid-19.
Vineri, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) le-a cerut medicilor să prescrie pacienților medicamente în cantități limitate la strictul necesar pentru cel mult 3 luni, precizând că prescripțiile medicale trebuie eliberate numai pentru indicațiile terapeutice aprobate prin autorizația de punere pe piață, pentru pacienții cronici – și nu pentru Covid-19.
ANMDMR a subliniat că monitorizează îndeaproape stocurile de medicamente din piață, mai ales în această perioadă. Pentru rezolvarea atât a discontinuităților apărute în cazul medicamente, dar și a altor posibile discontinuități viitoare, este necesară monitorizarea în timp real a stocurilor de medicamente, de aplicarea reglămentărilor în ceea ce privește obligația de serviciu public și de măsuri pentru susținerea producției locale de medicamente.