Vremea proastă a pus stăpânire pe România! Cea mai mare parte a ţării se va afla sub Cod galben de ploi abundente şi instabilitate atmosferică, potrivit ANM (Administraţia Naţională de Meteorologie). Temperaturile vor fi mai scăzut decât în mod normal, în această perioadă. Două judeţe, Constanţa şi Tulcea, se vor afla chiar sub Cod portocaliu.

Cod portocaliu în Constanţa şi Tulcea; se vor înregistra până la 70 l/mp

Codul portocaliu ce vizează judeţele de la malul mării intră în vigoare este valabil în intervalul luni, ora 15:00 – marţi, ora 21.00.

În județul Tulcea și în zona costieră a județului Constanța va ploua abundent și se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 50-70 l/mp, potrivit meteorologilor.

Sursa foto: meteoromania.ro

Cod galben în aproape toată ţara

Este atenţionare meteo Cod galben în Bărăgan începând de luni la prânz şi până marţi, la ora 21:00. Specialiştii ANM vorbesc despre ploi însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică temporară accentuată în această zonă a ţării.

În Dobrogea, în estul şi nord-estul Munteniei şi în jumătatea de sud a Moldovei va ploua însemnat cantitativ, informează ANM.

În Banat, Crişana, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, în vestul şi nord-vestul Munteniei, precum şi în jumătatea de nord a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, vijelii şi, izolat, grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp şi, pe arii restrânse, 40-50 l/mp, în intervale scurte de timp sau prin acumulare.

Sfaturi utile de la ISU, în contextul acestor furtuni

În acest context, reprezentanţii ISU Ialomiţa a venit cu o serie de sfaturi extrem de importante pentru populaţie:

  • curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale;
  • în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu traversați râurile prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora;
  • Iîn caz de vânt puternic, rămâneți în spații închise care vă asigură protecția și evitați deplasarea în zone în care se află copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore, mai scriu reprezentanţii ISU Ialomiţa pe Facebook.

Sursa foto: Dreamstime