Alertă meteo declanșată de către ANM. Mai multe județe sunt sub avertizare de fenomene periculoase. Meteorologii tocmai au emis mai multe atenţionări nowcasting Cod galben.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis joi atenţionări nowcasting Cod galben de vânt puternic în trei judeţe din zona Transilvaniei şi de ceaţă şi vizibilitate redusă în patru judeţe din Moldova şi Transilvania.
Potrivit meteorologilor, până la ora 18:00, în zona de munte a judeţelor Maramureş, Cluj şi Bistriţa-Năsăud, în special la peste 1.800 de metri altitudine, se vor semnala intensificări temporare ale vântului, care la rafală vor depăşi 90 – 100 km/h.
Ceaţă şi vizibilitate redusă
De asemenea, în mai multe localităţi din judeţul Cluj (Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Huedin, Aghireşu, Baciu, Apahida, Gilău, Floreşti, Mihai Viteazu, Săvădisla, Luna, Feleacu, Căpuşu Mare, Gârbău, Călăraşi, Sânpaul, Petreştii de Jos, Izvoru Crişului, Sănduleşti, Ciurila, Tureni) va fi ceaţă şi vizibilitate redusă local sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri.
Ceaţa va persista, până la ora 15:46, în zona joasă a judeţelor Bacău şi Vrancea, dar şi în judeţul Galaţi.
Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.
”2020, an al recordurilor”
În context, Crăciunul din 2020 va avea parte de o vreme ușor peste normalul perioadei, a anunțat joi dimineață, la Digi24, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie. Ea a adăugat că se preconizează că, în următorii ani, indiferent de anotimpul în care ne vom afla – inclusiv iarna – vor alterna perioadele de temperaturi calde cu cele reci.
”A fost un an al recordurilor, din punct de vedere al evoluției regimului de temperaturi în fiecare lună. Din cele 11 luni, înregistrăm abateri termice pozitive în zece luni. Excepție face luna mai, cu abatere termică negativă, de -1,6 grade Celsius, față de normalul climatologic al unei luni mai în țara noastră.
În restul lunilor înregistrăm abateri mai mari cu 0,3 până la 3,9 grade Celsius, într-o lună de iarnă – februarie 2020 – și încheiem cu o toamnă 2020 – a treia toamnă cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice din țara noastră.
Septembrie, octombrie au avut abateri mai mari de 2 grade Celsius, iar noiembrie a avut abateri de 0,4 grade Celsius”, a detaliat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.