Alertă meteo de fenomene extreme în Europa, până marți! Mai multe state europene se află sub Cod Roșu de furtuni, inundații și ninsori. Cum este vremea în România?
Alertă meteo de fenomene extreme! Cod Roșu de furtuni, inundații și ninsori
Alertă meteo de fenomene extreme în Europa, până marți, din cauza Ciclonului Boris. Mai multe state europene se află sub Cod Roșu de furtuni, inundații și ninsori.
De exemplu, Cehia și Germania sunt sub Cod Roșu de inundații până mâine, la ora 21:30. Austria este sub Cod Roşu de ninsori până mâine.
Polonia a fost sub Cod Roșu de inundații până astăzi, 16 septembrie 2024, la ora 15:00, în timp ce Slovacia a fost sub Cod Galben de inundaţii până în această seară.
Serbia este sub Cod Portocaliu de ploi până în această noapte. Slovenia, Croaţia şi Italia sunt sub Cod Galben de vânt puternic.
Cum fac față românii inundațiilor?
În județul Vaslui, au căzut precipitații echivalente cu cele dintr-un an întreg, cu cele mai mari cantități de 253 l/mp în zona Cârja. În județul Vaslui, s-au acumulat precipitații echivalente cu cele dintr-un an întreg. Iată cantitățile de precipitații înregistrate în diferite locații din bazinul hidrografic Prut:
Stația hidrometrică Cârja: 253 l/mp
Stația hidrometrică Huși: 160 l/mp
Drânceni: 179,1 l/mp
Acumularea Șopârleni: 140 l/mp
Acumularea Gura Văii: 158 l/mp
Broscoșești: 193,9 l/mp
Acumularea Mușata: 204,1 l/mp
Acumularea Sărata: 210,5 l/mp
Acumularea Poșta Elan: 139 l/mp
Acumularea Șuletea: 150,9 l/mp
La Galați, au avut loc inundații foarte rare, care se întâmplă doar o dată la 100 de ani-120 de ani. De aceea, echipele de la Apele Române – SGA Galați au lucrat la înălțarea digului de apărare din zona UAT Foltești, pe râul Chinaja, folosind saci de polipropilenă și folie pentru întărirea digului. În localitatea Izvoarele, o echipă de la Apele Române – SGA Galați se ocupă cu evacuarea apei din curți.
În Piscu, râul Suhu este monitorizat constant și nivelul apei scade acum.
În Cuza Vodă, au fost trimise mai multe resurse pentru evacuarea apei din zonele inundate și gospodării.
Ploile abundente au provocat inundații foarte rare, care se întâmplă o dată la 100-120 de ani. Impactul acestor inundații rapide crește din cauza faptului că apa din ploi nu este reținută suficient în zonele afectate. Acest lucru depinde de cât de împădurită este zona, de cât de eficiente sunt lucrările de corectare a torenților și de protecția versanților (pentru prevenirea eroziunii solului), dar și de funcționarea sistemelor de drenaj și evacuare a apei.
Apele Române au făcut aceste recomandări autorităților prin Planurile de Management ale Riscului la Inundații, pentru perioadele 2015-2021 și 2022-2027. Zonele cele mai afectate din județul Galați apar pe hărțile de risc la inundații, care sunt disponibile pe site-ul www.inundatii.ro și au fost transmise autorităților locale pentru a fi incluse în planurile lor de apărare.