Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare valabilă până duminică la ora 10:00, vizând instabilitate atmosferică accentuată, însoțită de vânt puternic, ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină. În paralel, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) face apel la populație să ia măsuri de protecție și să respecte recomandările autorităților.
ANM a emis o atenționare valabilă până duminică la ora 10:00
Potrivit ANM, sâmbătă, până la ora 23:00, intensificări susținute ale vântului sunt așteptate în cea mai mare parte a Moldovei, dar și în nordul Crișanei, unde rafalele vor atinge viteze de 50-70 km/h și izolat chiar 80 km/h.
De asemenea, între sâmbătă, ora 10:00, și duminică, ora 10:00, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei și sudul Banatului se vor confrunta cu fenomene de instabilitate atmosferică puternică. Se vor înregistra averse torențiale, descărcări electrice frecvente, intensificări ale vântului ce pot ajunge la 70 km/h, vijelii și grindină. În unele zone, cantitățile de apă vor fi semnificative, între 20 și 30 litri pe metru pătrat, iar izolat pot depăși 50 l/mp, fie în intervale scurte de timp, fie prin acumulare.
„În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei şi sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50…70 km/h), vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…30 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp”, a transmis Administrația Națională de Meteorologie.
IGSU transmite o serie de recomandări esențiale pentru siguranța populației
În acest context, IGSU transmite o serie de recomandări esențiale pentru siguranța populației. Oamenii sunt sfătuiți să sisteze orice activități în teren deschis sau la înălțime și să închidă toate ferestrele locuințelor sau ale altor construcții. De asemenea, trebuie evitată adăpostirea sub copaci, lângă stâlpi, panouri publicitare sau alte elemente care pot fi dislocate ușor de vânt.
IGSU subliniază importanța curățării șanțurilor și rigolelor pentru a permite evacuarea normală a apelor pluviale. În cazul în care nivelul apelor pe anumite cursuri crește, cetățenii sunt avertizați să nu le traverseze și să nu se apropie de maluri. Nu în ultimul rând, se recomandă urmărirea permanentă a buletinelor meteorologice și respectarea tuturor indicațiilor venite din partea autorităților.