Alertă meteo în România! Ploi torenţiale şi descărcări electrice. Pericol de inundații în mai multe zone

Vremea, furtuna, ANM, meteo

SURSA FOTO: Facebook, Meteoplus

Alertă meteo în România! Vremea se răcește semnificativ și va deveni instabilă în țara noastră. Meteorologii anunță ploi torențiale și descărcări electrice până marți, pe data de 1 octombrie.

Vremea se va răci și va deveni instabilă

Conform prognozei speciale pentru București emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea se va răci semnificativ și va deveni instabilă, cu averse torențiale și descărcări electrice. Vântul va bate slab și moderat.

Pentru intervalul 29 septembrie, ora 10:00 – 30 septembrie, ora 10:00, cerul va fi predominant noros, iar în a doua parte a zilei și pe timpul nopții se vor înregistra ploi torențiale și descărcări electrice. Cantitățile de apă vor ajunge la 40-70 l/mp, iar în unele zone pot depăși 80 l/mp. Rafalele de vânt vor atinge viteze de 50-55 km/h. Temperaturile vor oscila între o maximă de 24-25 de grade și o minimă de 10-11 grade.

În perioada 30 septembrie, ora 10:00 – 1 octombrie, ora 10:00, vremea va fi închisă și rece, cu ploi temporare (10-15 l/mp) pe timpul zilei. Temperatura maximă va fi de aproximativ 16 grade, iar cea minimă va varia între 9 și 11 grade, cu vânt slab și moderat.

Debitele râurilor din țară vor crește

De asemenea, debitele râurilor din țară vor crește în următoarele zile din cauza precipitațiilor prognozate sub formă de aversă, existând riscul apariției unor inundații locale și depășiri ale Cotelor de Apărare, în special pe râurile din sudul și estul României, conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 29 septembrie – 5 octombrie 2023.

Hidrologii au avertizat că, în primele zile ale intervalului de prognoză, debitele medii zilnice vor crește pe majoritatea râurilor. Aceștia au menționat că sunt posibile scurgeri pe versanți, torenți și pâraie, precum și creșteri semnificative ale nivelurilor și debitelor, ceea ce ar putea duce la inundații locale și depășiri ale Cotelor de Apărare, în special pe râurile din sudul și estul țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ, și a propagării. În a doua parte a intervalului, debitele vor scădea, cu excepția cursurilor mijlocii și inferioare ale râurilor mari, unde vor continua să crească prin propagare.

Potrivit INHGA, se anticipează creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din sud-vestul și sudul țării, în special în ultimele două zile ale intervalului, ca urmare a precipitațiilor prognozate și a propagării acestora.

SURSA FOTO: INHGA

În ceea ce privește debitul fluviului Dunărea la intrarea în țară (secțiunea Baziaș), acesta va crește în primele trei zile, atingând valoarea de 7.600 mc/s, după care va rămâne relativ constant, cu tendință de scădere în ultimele zile ale perioadei de prognoză. Totuși, debitul va continua să fie peste mediile multianuale pentru lunile septembrie (3.800 mc/s) și octombrie (3.850 mc/s).

În aval de Porțile de Fier, debitele vor fi în general în creștere, cu excepția ultimelor trei zile, când pe sectorul Gruia – Bechet vor rămâne relativ constante.