Alertă meteo în România. S-a emis Cod galben pentru 25 de judeţe

vremea, meteo, ploi, ANM

SURSA FOTO: Pexels

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis recent o atenționare Cod galben cu privire la vremea din România. Potrivit specialiștilor, sunt vizate râuri din 25 judeţe.

Cod galben de viituri în România. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis duminică, 21 iulie, o atenționare cu privire la vremea din România.

INHGA a emis o atenţionare Cod galben de viituri

INHGA a emis o atenţionare Cod galben de viituri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de Atenţie, valabilă până luni la prânz. Sunt vizate râuri din 25 judeţe.

În intervalul 21 iulie, ora 12:00 – 22 iulie, ora 12:00, vor fi afectate anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Someşul Mare, Crişul Alb, Mureş, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.

Atenţionarea vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale.

„Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Hunedoara, Vâlcea, Dâmboviţa, Prahova, Braşov şi Galaţi”, au informat hidrologii.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenţii de grad inferior ai râurilor menţionate.

SURSA FOTO: Dreamstime

În București, în intervalul luni, ora 10:00 – marți, ora 10:00, vremea va fi caniculară după-amiază, cu disconfort termic ridicat. Cerul va fi variabil, dar în a doua parte a zilei și seara vor fi înnorări temporar accentuate și condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Temperatura maximă va fi de 34-35 de grade, iar cea minimă de 19-21 de grade.

INHGA este unicul institut național de specialitate care reprezintă România în domeniul hidrologiei

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor este unicul institut național de specialitate care reprezintă România în domeniul hidrologiei, hidrogeologiei și gospodăririi apelor atât la nivel național cât și internațional.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor răspunde de:

  • realizarea obiectivelor de cercetare și dezvoltare a activităților de hidrologie, hidrogeologie și gospodărire a apelor la nivel național;
  • implementarea produselor specifice în activitatea de gospodărire a apelor;
  • diseminarea informațiilor de specialitate , contribuind la protecția vieții și a bunurilor în caz de fenomene hidrologice periculoase (inundații, secete, îngheț);
  • constituirea și actualizarea Fondului Național de Date Hidrologice și Hidrogeologice;
  • realizarea programelor și acordurilor internaționale în care este angrenat (O.M.M., PHI UNESCO, U.E., etc.);
  • schimbul de date, informații și prognoze hidrologice la nivel internațional.