Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis recent o avertizare Cod roșu de vânt puternic pentru următoarele localități din județele Bacău și Neamț.
Alertă meteo! O tornadă va lovi România. Va fi prăpăd
Astfel, sunt vizate localitățile Buhuși, Balcani, Mărgineni, Blăgești, Pârjol, Zemeș, Măgirești, Solonț, Scorțeni, Strugari, Ardeoani din județul Bacău și Podoleni, Rediu, Români, Cândești, Costișa, Tazlău din județul Neamț, conform informațiilor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
În aceste zone se vor semnala vânt puternic cu aspect de tornadă, grindină de dimensiuni medii și mari, frecvente descărcări electrice și averse torenţiale ce vor depăşi 35 l/mp. De asemenea, meteorologii informează că avertizarea respectivă este în vigoare până la ora 17:30.
Un ciclon care începe să se dezvolte în Marea Neagră
Anterior, Denisa Ţicu, specialist în meteorologie, a vorbit la Antena 3 despre schimbările meteorologice din ultima perioadă. Aceasta susține că în următoarele zile, un ciclon care se dezvoltă în Marea Neagră va lovi Europa, iar cea mai afectată zonă va fi sudul Rusiei, dar și sudul Ucrainei și nordul Turciei.
Sunt așteptate inundații, ploi torențiale, dar și schimbări la nivelul temperaturilor.
„În sudul Europei nu se așteaptă în următoarele zile precipitații, ele sunt așteptate în altă parte generate de un ciclon care începe să se dezvolte în Marea Neagră. Va fi afectată zona de Sud a Rusiei partea de sud a Ucrainei și nordul Turciei. Meteorologii prognozează acolo cantități uriașe de apă 200 de litri pe metru pătrat. Este imens, sunt precipitații care vor avea caracter torențial pentru că și în zonele respective temperaturile au fost foarte ridicate în această perioadă și urmează o vreme la extrem în jumătatea estică a Europei”, a spus meteorologul.
Totodată, Denisa Țicu susține că există posibilitatea ca ciclonul să ajungă și spre România, cauzând vijelii, dar și fenomene extreme în mai multe zone din sudul țării.
„Este posibil să ne afecteze și pe noi pentru că e posibil ca ciclonul să ajungă în zona de coastă a Mării Negre. Noi am mai trecut într-o astfel de perioadă în urmă cu o lună de zile. Am văzut ce a lăsat în urmă acest ciclon care s-a format chiar deasupra Mării Negre.
Au fost cantități uriașe de apă au fost intensificări de vânt, vijelii, toate aceste fenomene prezente pe partea de sud-est a țării. Ne amintim de sudul Moldovei, zona Dobrogei chiar și Muntenia, au fost astfel de fenomene și posibil ca în perioada următoare acest ciclon care acum se dezvoltă în zona de est a Mării Negre să afecteze și zona țării noastre”, a mai spus meteorologul.