ANM vine cu vești proaste pentru românii care sunt la drum în această dimineață. Potrivit meteorologilor, s-a emis cod galben de polei valabil în cinci județe din vestul şi sudul ţării.

Mai exact, Administraţia Naţională de Meteorologie informează că până la ora 9:00 vor fi depuneri de polei în localităţile: Oradea, Salonta, Săcueni, Valea lui Mihai, Sânmartin, Diosig, Batăr, Ciumeghiu, Nojorid, Şimian, Sălard, Biharia, Sântandrei, Sârbi, Borş, Tulca, Girişu de Criş, Roşiori, Tarcea, Cherechiu, Husasău de Tinca, Cefa, Ciuhoi, Cetariu, Sănnicolau Romăn, Toboliu, Mădăraş, Tămăşeu, Paleu, Gepiu, Mădăraş din judeţul Bihor.

De asemenea, potrivit ANM, tot până la aceeaşi oră, se vor afla sub avertizare de polei mai multe localităţi din judeţul Arad (Pecica, Chişineu-Criş, Nădlac, Curtici, Macea, Şimand, Sintea Mare, Mişca, Zărand, Şeitin, Iratoşu, Grăniceri, Socodor, Peregu Mare, Pilu, Dorobanţi) şi din judeţul Timiş(Sânnicolau Mare, Dudeştii Vechi, Cenad, Sânpetru Mare, Saravale, Beba Veche, Valcani).

Meteorologii au mai precizat că în zona judeţului Ialomiţa şi în localităţile Otopeni, Periş, Gruiu, Baloteşti, Moara Vlăsiei, Snagov, Ciolpani, Tunari, Nuci, Corbeanca, Grădiştea, Petrăchioaia şi Dascălu din judeţul Ilfov se va semnala ploaie, care va determina şi depunerea de polei.

Caracterizarea ANM a lunii februarie

Potrivit caracterizării climatice a lunii februarie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie, în februarie, ultima lună de iarnă temperaturile urmează să fie la fel de scăzute şi gerurile la fel de aspre.

„Deşi ne apropiem de echinocţiul de primăvară şi ziua creşte, iar temperatura aerului înregistrează o uşoară creştere, totuşi advecţiile maselor de aer rece din nordul, nord-estul şi nord- vestul continentului European şi staţionarea lor determină, de cele mai multe ori, ca temperaturile să fie la fel de scăzute ca în prima lună a anului şi gerurile să fie la fel de aspre.

Din datele înregistrate în perioada 1961-2020 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că, în luna februarie, valorile temperaturii medii ale aerului sunt pozitive în zone din sudul ţării, respectiv în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, în Dobrogea şi în zonele de câmpie din vestul ţării, şi variază, în general, între 0 şi 2 grade Celsius”, se arată în prognoza de specialitate.

Totodată, statistica ANM arată că temperatura minimă absolută a lunii februarie, în România, este -38 Grade Celsius şi a fost înregistrată în data de 10 februarie 1929, la staţia meteorologică Vf. Omu. Tot în acelaşi an, în perioada 9-11 februarie, s-au înregistrat minime absolute la 24 de staţii meteorologice, dintre care amintim: -35 grade Celsius la Joseni (cu denumirea de Gheorghieni, în anul 1929) şi -33,8 grade Celsius la Predeal.

Conform specialiştilor, la Bucureşti, minima absolută este de -30,2 grade Celsius, înregistrată în 6 februarie 1954, la staţia meteorologică Bucureşti-Afumaţi. La staţiile meteorologice Bucureşti-Băneasa şi Bucureşti-Filaret, temperatura minimă absolută este -29 de grade, respectiv -24,2 grade Celsius, ambele valori fiind înregistrate în data de 10 februarie 1929.

„Valori ale temperaturii minime a aerului foarte scăzute s-au înregistrat, cu precădere, în anii: 1929, 1954, 1985, 2012. Anul 1954 s-a remarcat nu numai prin temperaturi minime foarte scăzute ci şi prin căderi masive de zăpadă şi viscole ce au afectat mai ales jumătatea de sud a ţării”, se menţionează în analiza ANM.