”El (Trataul INF – n.r.) trebuie să urmareasca cu strictiețe interdicția completă a acestor rachete cu rază medie de acțiune. În caz contrar, rachetele extrem de mobile pot fi livrate foarte rapid din estul în vestul Rusiei. În ceea ce privește rachetele americane (din Romania – n.r.) ele sunt defensive. Este cu totul altceva. Statele Unite nu încalcă tratatul”, a declarat secretarul general al Alianței, într-un interviu acordat Westdeutsche Allgemeine Zeitung.
Potrivit acestuia, Rusia a arătat în repetate rânduri nemulțumirea sa față de Tratatul INF, care nu interzice armele care sunt dezvoltate și desfășurate de țări precum China, India, Pakistan sau Iran. „Dar aceasta nu este o scuză pentru încălcarea tratatului. Dimpotrivă, ar trebui să fie un motiv pentru consolidarea acestui tratat de dezarmare și atragerea mai multor parteneri”, a spus Stoltenberg.
Șeful NATO a reamintit că, după ce Statele Unite au anunțat retragerea din tratatul INF, Rusia mai are la dspoziție șase luni pentru a reveni la respectarea acordului.
„A venit vremea ca Rusia să respecte în cele din urmă acordul. Una dintre principalele obligații este aceea de a respecta frontierele tuturor statelor europene. Și renunțarea la amenințări sau de a folosi forța. Evident că Rusia nu a făcut acest lucru în cazul Ucrainei”, a adăugat secretarul general al NATO.