ALERTĂ! Modificări importante în 2019 la programul Prima Casă

Fondurile destinate programului Prima Casă ar putea scădea în 2019 cu aproximativ 25%, se arată în analizele Fondului Monetar Internațional, citate într-un studiu RE/MAX România și Imobiliare.ro. Micșorarea fondurilor vine în contextul în care cererea de locuințe este într-o continuă creștere, fapt confirmat și de majorarea numărului de autorizații de construire: în primele 7 luni ale anului au fost eliberate 24.950 de autorizații pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 7,6% față de primele șapte luni ale anului precedent, conform datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS).

Fondurile destinate programului Prima Casă ar putea scădea în 2019 cu aproximativ 25%, se arată în analizele Fondului Monetar Internațional, citate într-un studiu RE/MAX România și Imobiliare.ro.

Micșorarea fondurilor vine în contextul în care cererea de locuințe este într-o continuă creștere, fapt confirmat și de majorarea numărului de autorizații de construire: în primele 7 luni ale anului au fost eliberate 24.950 de autorizații pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 7,6% față de primele șapte luni ale anului precedent, conform datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS).

„Cumpărătorii vor fi din ce în ce mai pretențioși, iar atribute precum localizarea, seriozitatea și prestigiul dezvoltatorului sau conceptul de locuință propus vor conta din ce în ce mai mult. Vom vedea în marile orașe primele livrări de locuințe din noua generație, conceptele pregătite după criză. Bineînțeles, vor exista diferențe de la un oraș la altul și probabil că cel mai bine vor performa centrele regionale precum Timișoara, Cluj sau Iași, dar și orașe de dimensiuni medii care trec printr-o perioadă bună, precum Sibiu, Oradea, Arad. Ne așteptăm la un 2019 bun, cu o cerere sănătoasă și prețuri în curs de stabilizare”, a declarat Daniel Crainic, Director de Marketing al Imobiliare.ro.

Odată cu majorarea cererii, în 2018 s-a remarcat inclusiv o creștere a prețurilor pentru locuințe atât în București, cât și în centrele regionale Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara. Creșterea este însă una mică, între 1 și 2.9%, aceasta urmând să se mențină cel puțin până în 2022, susțin respondenții studiului RE/MAX România și Imobiliare.ro.

Studiul este realizat în premieră națională de o agenție și un portal imobiliar și reunește date statistice rezultate din sondajul de opinie realizat pe un eșantion de 300 de respondenți din 30 de orașe (peste 50% agenți imobiliari sau proprietari de agenții), noutăți venite direct din piața imobiliară, analize comparative cu alte piețe din Europa și opiniile experților din RE/MAX și Imobiliare.ro.