Compania de diagnosticare moleculară Cepheid a obţinut sâmbătă acordul de urgenţă al Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente din Statele Unite pentru utilizarea unui test rapid pentru detectarea noului coronavirus (Covid-19). Testul, numit SAR-CoV-2 Xpert Xpress, este destinat să fie administrat pacienţilor din punctele de îngrijire şi poate detecta virusul care provoacă boala COVID-19 în 45 de minute, fiind cel mai rapid test care poate face acest lucru, potrivit unui comunicat al companiei.
În timp ce majoritatea testelor au nevoie de zile pentru aflarea rezultatului, Cepheid a explicat că în acest caz este nevoie de minute pentru a pregăti mostra de la pacient şi de aproximativ 45 de minute pentru a produce rezultatul, arată site-ul Cepheid, potrivit news.ro.
Anunţul cercetătorilor
“În această perioadă de cerere crescută de servicii pentru spitale, medicii au nevoie urgentă de teste de diagnosticare la cerere, pentru gestionarea în timp real a pacienţilor care sunt evaluaţi pentru a fi internaţi în spitale. Un test corect efectuat aproape de pacient poate fi transformator şi poate ajuta la atenuarea presiunii exercitată de epidemia de Covid-19 asupra unităţilor medicale care au nevoie să aloce corespunzător resursele de izolare respiratorie”, a afirmat dr. David Persing, director pentru medicină şi tehnologie la Cepheid.
Cepheid se va folosi de sistemul său GeneXpert System pentru efectuarea testelor, dintre care există peste 23.000 de la nivel mondial şi 5.000 în Statele Unite, a precizat comunicatul. GeneXpert Systems “nu necesită ca utilizatorii să aibă o pregătire specială pentru a efectua testarea”, a adăugat preşedintele Cepheid, Warren Kocmond. Potrivit CNBC, testele vor începe să fie livrate săptămâna viitoare, iar produsul va putea fi utilizat de la sfârşitul lunii martie. Până pe 21 martie, în Statele Unite au fost confirmate cel puţin 21.000 de cazuri de coronavirus şi 267 de decese.
Preşedintele Donald Trump a declarat stare de urgenţă naţională în Statele Unite pe 13 martie, în contextul creşterii numărului de cazuri. Cu toate acestea, numărul cazurilor nu este cunoscut, în mare parte din cauza lipsei kiturilor de testare. Epidemiologii au spus că americanii trebuie să înceapă să practice distanţarea socială, adică să stea în case cât mai mult posibil, să păstreze o distanţă de circa 2 metri unii de alţii şi să menţină o igienă strictă, pentru a limita riscul ca persoane asimptomatice să răspândească virusul.