Postul Crăciunului a început pe data de 15 noiembrie, iar românii încep să consume, în această perioadă, tot mai multe produse de post din supermarketuri, precum pate-ul vegetal, margarina sau laptele de soia.

Asociaţia InfoCons a analizat câteva dintre aceste produse, cu ajutorul cărora se poate face o gustare rapidă. Concluzia este una mai mult decât îngrijorătoare: într-un sandwich compus doar din pâine, margarină şi pate de post putem ajunge până la 30 de E-uri!

Ce E-uri se regăsesc în pate-urile vegetale?

Potrivit analizei realizate de InfoCons:

  • 65% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);
  • 30% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);
  • 56% dintre produsele studiate au avut în componență ascorbat de sodiu (E301).
E-uri Nr. de produse în care acestea sunt prezente
E407 22 (95.65%)
E621 21 (91.30%)
E301 16 (69.56%)
E150 14 (60.86%)
E330 13 (56.52%)
E481 11 (47.82%)
E452 11 (47.82%)
E415 11 (47.82%)
E472 10 (43.47%)
E451 10 (43.47%)
E120 10 (43.47%)
E635 8 (34.78%)
E508 5 (21.73%)
E412 5 (21.73%)
E316 4 (17.39%)
E466 3 (13.04%)
E516 3 (13.04%)
E472a 2 (8.69%)

Margarina sau pâinea, pline de aditivi alimentari

Cât despre margarină, şi în acest tip produs pot fi identificate cu uşurinţă până la 6 – 8 E-uri, cele mai nocive fiind:

  • E100 – curcumina – colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei;
  • E160b – colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic;
  • E202 – sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave;
  • E476 – emulgator sintetic – are un efect toxic moderat și poate provoca alergii.

Nici pâinea cumpărată din comerţ nu este întotdeauna un produs sigur, analiza InfoCons arătând că putem găsi chiar şi 7 aditivi alimentari într-un singur produs, cum ar fi:

  • E160 – Beta-caroten
  • E170 – Carbonat de calciu
  • E200 – Acid sorbic
  • E223 – Metabisulfit de sodiu
  • E262 – Acetat de sodiu
  • E263 – Acetat de calciu
  • E270 – Acid lactic
  • E282 – Propionat de calciu
  • E300 – Acid ascorbic
  • E304i – Palmitat de ascorbil
  • E322 – Lecitină
  • E330 – Acid citric
  • E471 – Mono și digliceridele acizilor grași
  • E472 – Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași
  • E475 – Esterii poliglicerici ai acizilor grași
  • E481 – Stearoil 2 lactilat de sodiu

Este important de menţionat că alimentele care conțin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentația copiilor mici sau sugarilor, atrag atenţia reprezentanţii InfoCons.

La această gustare, unele persoane pot adăuga, spre exemplu, un pahar cu lapte de soia sau o bucată de halva. Nici aceste produse nu sunt cu mult mai sigure, din punct de vedere al aditivilor alimentari conţinuţi.

Un pahar cu lapte de soia poate conţine până la 5 E-uri într-un singur produs, printre care: Fosfați (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410) sau dioxid de siliciu (E551).

Într-o bucată de halva se regăsesc 3 E-uri și anume:  E965(i): sirop de maltitol, stabilizatori și îndulcitor care poate avea efect laxativ, E420: sorbitol, îndulcitor hipocaloric care poate produce balonare şi flatulenţă și E330: acid citric.

“Și produsele de post conțin E-uri. Trebuie să fiți atenți la câte E-uri consumați într-o zi. Nu uitați să citiți etichetele produselor înainte de a le consuma! InfoCons vă pune la dispoziție aplicația InfoCons coduri de bare, pe care o puteți descărca gratuit de pe orice dispozitiv iOS sau Android și unde puteți scana etichetele produselor”, spune Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.