NATO vrea să trimită mai multe trupe în Kosovo

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat luni că Alianța Nord-Atlantică ia în considerare o creștere permanentă a numărului de trupe în Balcanii de Vest.

Scopul acestei acțiuni este acela de a păstra controlul asupra tensiunilor din regiune, potrivit Reuters. Declarațiile au fost făcute în timpul unei vizite desfășurate de către Stoltenberg, în Kosovo.

La 24 septembrie, NATO a desfășurat sute de trupe suplimentare în Kosovo. Forțele militare proveneau din Marea Britanie și România. Această decizie a fost luată după ciocnirile violente care au avut loc la acel moment între poliție și sârbi înarmați. Aceștia din urmă se ascunseseră într-o mănăstire, transformând astfel un sat din nordul Kosovo într-un teritoriu de conflict.

„Acum analizăm dacă ar trebui să avem o creştere care să fie permanentă pentru a ne asigura că lucrurile nu scapă de sub control şi nu creează un nou conflict violent în Kosovo sau în regiunea mai largă”, a declarat Jens Stoltenberg.

Angel Tîlvăr a fost în Kosovo pentru a se întâlni cu militarii români

Luni, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au vizitat Kosovo.

Ei au avut întâlniri cu militarii români implicați în operațiunea KFOR.

„Vom rămâne în continuare angajaţi în acest proces, atât timp cât va fi necesar, pentru că volatilitatea stării de securitate din Balcanii de Vest generează preocupări legitime şi pentru consolidarea posturii de securitate naţională”, le-a transmis Tîlvăr militarilor români.

Confruntările armate din luna septembrie au generat îngrijorări suplimentare la nivel internațional cu privire la stabilitatea regiunii Kosovo. Aici există o majoritate a populației de etnie albaneză. Aceasta și-a proclamat independența față de Serbia în 2008, după confruntări de gherilă și intervenția NATO din 1999.

Circa 50.000 de sârbi care locuiesc în zona de nord a Kosovo nu recunosc autoritățile de la Pristina și își consideră capitala la Belgrad. Acești locuitori s-au confruntat în repetate rânduri cu forțele de poliție kosovare și cu trupele internaționale de menținere a păcii, iar evenimentele violente din luna septembrie au constituit cele mai grave incidente din ultimii ani.

KFOR, misiunea de menținere a păcii a NATO, activă din 1999, numără în prezent peste 4.500 de militari, provenind din 27 de țări.