Începutul de an aduce o veste importantă de la Ministerul Economiei, care a anunțat în această seară că una dintre cele mai importante companii de stat demarează o investiției de importanță majoră pentru securitatea energetică a regiunii.
Transgaz a început etapa de construcție a conductei de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău, obiectiv declarat de interes național în Republica Moldova. Transgaz a preluat, anul trecut, Vestmoldtransgaz, operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport Gaze Naturale din Republica Moldova.
La începutul acestei săptămâni, administratorii Vestmoldtransgaz au semnat contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului administrativ Ghidighici. Evenimentul marchează etapa de începere a lucrărilor pentru obiectivul de investiție referitor la construcția gazoductului Ungheni-Chișinău și implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea și întreținerea conductei de transport gaze naturale Iași-Ungheni-Chișinău, obiectiv declarat de interes național în Republica Moldova.
“Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău este un obiectiv de importanță deosebită pentru România, pentru Republica Moldova și pentru întreaga regiune. Este un proiect strategic pentru Transgaz și pentru Ministerul Economiei. În primul rând, pentru că reprezintă o dovadă clară și concretă a angajamentului pe care România l-a luat pentru a sprijini Republica Moldova. În al doilea rând, pentru că este una dintre măsurile care contribuie la consolidarea securității energetice: mai multe surse de aprovizionare cu gaz înseamnă mai multă securitate energetică. Îndemn compania să se asigure că vor fi respectați toți termenii contractuali pentru finalizarea la timp a lucrărilor proiectate”, a declarat Niculae Bădălău, Ministrul Economiei.
La rândul său, Directorul General al Transgaz a declarat: “Realizarea acestui gazoduct duce la dezvoltarea durabilă a economiei naționale a Republicii Moldova și permite eficientizarea sectorului energetic al acestei țări. Totodată, construirea gazoductului asigură securitatea energetică, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii energetice existente, îmbunătățirea eficienței energetic și integrarea pe piața energetică europeană”.
În cazul loturilor pentru care nu au fost depuse oferte conforme cu prevederile documentației de atribuire, Vestmoldtransgaz, a reluat procesul de achiziție și a inițiat recent 5 proceduri de licitație deschisă, la care se așteaptă să primească oferte până la data de 21 ianuarie 2019.