Apa mării, contaminată
Apa mării din stațiunile Eforie Nord și Năvodari a fost contaminată cu Escherichia Coli. Aceasta este o bacterie care poate cauza boli intestinale. În weekend, nivelurile au ajuns la peste 1.300 de unități, în Năvodari.
Cel mai mare nivel al acestei bacterii din această vară a fost detectat în punctul Eforie NORD II, peste 7.600 de unități.
Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Constanța, a declarat că nu este nevoie de măsuri speciale, deoarece este vorba despre un episod izolat.
“Discutăm despre un episod pasager, restul probelor prelevate din zonă arată o calitate a apei bună, astfel că îmbăierea este permisă”, a spus Tudorel Ene.
Avertismentul medicilor
Medicii avertizează, totuși, că apa mării nu trebuie băută și îi sfătuiesc pe părinți să își supravegheze cu atenție copiii, să nu înghită o cantitate mare.
“Copiii trebuie supravegheați în momentul în care se îmbăiază, să nu înghită cantități mari de apă, pentru că, normal, apa este apă de îmbăiere și nu apă potabilă. Da, deci, nu înseamnă că te îmbolnăvești dacă în timpul înotului înghiți apă, dar sunt copii care beau în cantitate mai mare și sigur că pot apărea probleme”, a afirmat doctor Luiza Căruceru, de la Direcția de Sănătate Publică Constanța, radioconstanta.ro
6 persoane au murit săptămâna trecută pe litoral
Marea Neagră a fost agitată, iar înotatul a fost strict interzis, lucru semnalizat de salvamari prin arborarea steagului roşu. Doar că mulţi turişti nu sunt conştienţi de forţa pe care o are natura şi îşi pun vieţile în pericol.
Săptămâna trecută șase persoane au murit înecate pe litoralul românesc, printre aceștia și un salvamar.
Steagul roșu a fost arborat pe litoral, din cauza pericolului de înec, ca urmare a vântului care bate cu putere și formează valuri și curenți periculoși.
Steagul roşu înseamnă că turiştilor le este interzis scăldatul. Din păcate, oamenii nu dau importanţă avertizărilor și își riscă viață.
„Când este arborat steagul roşu, lumea nu are voie deloc în apă. Este interzis pentru că sunt curenţi puternici, valuri mari, sau poate chiar invazii de meduze. Steagul galben ne arată că marea este mai liniştită, dar intrarea în apă este recomandată doar celor ce ştiu foarte bine să înoate. Turiştii nu prea ascultă de sfaturi, alţii nu ştiu de aceste reguli. Mergem la ei, le explicăm şi încercăm să-i convingem. Am avut cazuri multe, mergem după ei în larg, nu au nici o treabă. În general, oamenii în vârstă se aventurează la apă adâncă”, a declarat Vlad, un salvamar din Mamaia.