Alertă pe litoralul românesc al Mării Negre

Alertă pe litoralul românesc al Mării Negre. Poluarea apei a fost observată de la primele ore de către pescari și turiști. Aceștia din urmă au ieșit rapid din apă și au părăsit plaja la vederea petei de poluare. Autoritățile au intervenit și efectuează verificări pentru a determina cauza poluării.

Biologul Adrian Bîlbă a explicat pentru Digi 24 că este vorba despre o poluare a suprafeței litorale în zona Constanței, la Marea Neagră. Potrivit lui, bancuri de pești speriați înotau în fața valului de poluare. Substanța, descrisă ca fiind buretoasă, elastică, ușor flotantă și de o culoare cenușie, cenușiu-albăstruie. Nu pare să aibă o origine organică naturală.

Bîlbă a subliniat că nu este vorba despre alge moarte sau alte fenomene naturale, ci cel mai probabil despre un produs petrolier spălat sau neutralizat parțial cu detergenți, având ca sursă activitatea umană.

Autoritatea Navală s-a autosesizat și a trimis în zonă o echipă a Agenției de Salvare a Vieții pe Mare pentru a investiga natura substanței și pentru a verifica dacă provine de la navele care așteaptă în rada portului. În cazul în care se va constata că sunt hidrocarburi, zona va fi izolată, iar reziduurile vor fi aduse la țărm și depozitate într-o zonă specială administrată de port.

pahar substanță cenușie, litoral, Marea Neagră
Substanța cenușie care a apărut pe litoral / SURSA FOTO: Pro TV

Specialiștii prelevează probe

Specialiștii de la Autoritatea Navală și Direcția Apelor Române prelevează probe, deoarece porțiuni mari de plajă au fost invadate de mâl negru.

Petele de ulei au fost observate dimineața devreme de mai mulți pescari, care au alertat autoritățile. Inspectorii de depoluare de la Autoritatea Navală și cei de la Direcția Sanitar-Veterinară au prelevat probe. Până acum, nicio autoritate nu confirmă că aceste pete ar fi de natură chimică.

Există mai multe ipoteze privind proveniența acestora. Una dintre ele este că ar proveni de la navele care au tranzitat zona în ultimele zile și care și-ar fi spălat tancurile pline cu reziduuri în largul mării.

O altă ipoteză este că poluarea este de natură biologică. Aceasta ar fi fost provocată de algele marine care s-au dezvoltat excesiv în ultimul an din cauza temperaturilor ridicate.

Specialiștii investighează și posibilitatea ca aceste probleme să fie legate de lucrările de înnisipare din ultimii ani. În prezent, sunt afectate plajele din Constanța. Însă nu este exclus ca probleme similare să apară și în stațiunea Mamaia. Cert este că apariția acestor pete la malul mării deranjează turiștii de pe litoral.

Adrian Bâlbă, asistent cercetător științific la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați, a explicat pentru Ziua de Constanța că poluarea pare să fi rezultat din activități umane, fără a avea origini naturale, cum ar fi modificările algelor.

„În fața valului de poluare flotant, veneau bancuri de pești, parcă speriați de aceasta. Este o substanță, un produs cu aspect buretos, elastic, bineînțeles că este flotant, ușor, cu o culoare cenușie, puțin albăstruie care, după părerea mea, cu siguranță nu are origine organică, naturală. Adică nu este o algă moartă sau vreo înflorire algală.

Cel mai probabil, are ca sursă activitatea umană care înseamnă, probabil, un produs petrolier spălat sau neutralizat parțial cu niște detergent sau substanțe care să realizeze o izolare a acestuia față de apă, dar numai că rezultă un produs care trebuia să fie colectat.

Acest produs s-a pierdut, nu este colectat, ci îl colectăm noi, la malul mării. Nu este ulei simplu sau nu este un reziduu primar, petrolier. Se vede că este altceva”, a declarat el.