Alertă pentru pensionarii de peste 65 de ani. Se confruntă cu o bombă cu ceas?

pensionari

SURSA FOTO: Dreamstime

În Anglia, numărul pensionarilor care au un credit ipotecar, dar nu economii, a crescut în mod dramatic, cu aproximativ o treime, de când a început criza costului vieții.

Potrivit tabloidului The Sun, în prezent, există 450.000 de pensionari care au o casă luată cu credit ipotecar și doar jumătate dintre ei au economii/investiții de 3.000 de lire sterline sau mai puțin, potrivit cercetărilor de la Labour.

Între anii 2019-2020 existau 50.000 de pensionari cu credite ipotecare, dar care nu dețineau economii. Până în 2021-2022, numărul lor a crescut la 70.000.

Nicholas Mendes, manager tehnic pentru credite ipotecare la brokerul John Charcol, a declarat: „Pe măsură ce vârsta medie și termenul pentru un cumpărător cresc, există o preocupare tot mai mare cu privire la cât de mult se pregătesc, de fapt, persoanele pentru momentul pensionării. În aprilie 2019, contribuțiile minime la pensie au fost majorate la 8% din câștiguri”, explică el.

O sabie cu două tăișuri pentru debitorii în vârstă

Unele think tank-uri consideră că este puțin probabil ca această creștere să le ofere oamenilor banii de care ar avea nevoie pentru o pensie confortabilă dacă au un credit ipotecar. „Problema este accentuată în cazul pensionarilor care se confruntă cu plata unui credit ipotecar”, spune expertul.

Spre deosebire de proprietarii mai tineri, pensionarii pot fi mult mai limitați în opțiuni pentru a reduce și a gestiona costurile ipotecare. De exemplu, este mai puțin probabil să-și poată prelungi termenul ipotecar pentru a reduce plățile lunare.

Debitorii trebuie să fie conștienți de riscurile asociate

Ben Tadd, director la Lucra Mortgages, a declarat: „Noua carte ipotecară, la care s-a înscris un număr semnificativ de creditori din Anglia, le permite debitorilor fie să-și schimbe ipoteca fie în ceea ce privește dobânda, fie să prelungească termenul ipotecii cu până la șase luni.

Cu toate acestea, debitorii trebuie să fie conștienți de riscurile asociate, deoarece vor ajunge să plătească o dobândă mai mare alegând să meargă pe oricare dintre aceste rute”.

Vârsta pensionării la stat este, în prezent, de 66 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, dar mulți dintre cei care ies la pensie trebuie să aibă de o parte fonduri suplimentare, având în vedere că banii de pensie nu asigură întotdeauna un trai decent.

Introducerea unor măsuri financiare lejere a oferit oamenilor o mai mare flexibilitate în privința pensionării, dar persoanele fizice, mai mult decât angajatorii sau firmele de asigurări, suportă adesea povara riscului performanțelor slabe ale investițiilor și duratei de viață incerte, susține Institutul de Studii Fiscale.

Raportul Institutului de Studii Fiscale avertizează: „Avem nevoie de o revizuire majoră a pensiilor chiar acum pentru a evita un viitor care arată mai rău decât prezentul”.

Cabinetul de la Londra a abandonat recent planurile de creștere a vârstei pensionării la stat pe fondul îngrijorărilor legate de scăderea speranței de viață. IFS a constatat că doar 24% din populația adultă avea 65 de ani sau peste în 2020, dar cifra va crește la 31% în 2050 și la 34% în 2070.

Populația tot mai îmbătrânită a Marii Britanii ar pune o presiune enormă asupra finanțelor publice, de la acoperirea pensiilor până la furnizarea de îngrijiri în cadrul Serviciului Național de Sănătate. Se preconizează că cheltuielile cu pensiile de stat și ajutoarele pentru pensionari vor crește, de la 5,6%, la 9,6% în următorii 50 de ani.