Apa de la robinet, contaminată cu o substanța chimică 1,4-dioxan
Se întâmplă în SUA, unde o investigație care s-a întins pe șase luni, realizată de jurnaliștii de la Orlando Sentinel, a dezvăluit că zeci de mii de oameni au băut apă de la robinet contaminată cu o substanță chimică industrială, cunoscută sub numele de 1,4-dioxan. Aceasta se află în acviferul din Florida.
Riscurile pentru sănătate asociate cu această toxină sunt încă analizate, dar aceasta a fost legată de apariția cancerelor hepatice și renale.
„Ceea ce este cu adevărat îngrijorător în societatea noastră este creșterea tot mai mare a ceea ce numim debutul precoce al cancerului”, a declarat Vasilis Vasiliou, cercetător la Universitatea Yale.
”Cel mai probabil, acesta este un rezultat al expunerii la astfel de substanțe”, a adăugat el.
Locuitorii din Seminole County, Lake Mary și Sanford au băut cu apă contaminată, fără să știe, iar stațiile de tratare a apei nu au aflat despre prezența substanței chimice până în 2013, când Agenția pentru Protecția Mediului a cerut companiilor de utilități din SUA să testeze acea toxină și alte câteva, potrivit Thecooldown.
De ce este îngrijorător?
Sentinel a descris orientările federale și de stat privind limitele acceptabile ale 1,4-dioxan ca fiind „neaplicabile”, deoarece permit echivalentul a „225 de grame de substanță chimică în 150 de milioane de galoane de apă”.
„Pur și simplu nu înțelegem efectele cumulate și interactive ale toxinelor multiple în mai multe etape ale vieții, căile multiple de expunere și cum se adună toate de-a lungul vieții noastre”, a spus Thomas Mohr, expert în substanță chimică.
Cât de periculoasă este această substanță chimică?
EPA a alocat un grant federal de 7,5 milioane de dolari Universității Yale pentru a încearca să înțeleagă mai clar modul în care 1,4-dioxan afectează sănătatea publică, conform Sentinel.
1. 4 dioxane este o substanță chimică care se găsește în șampoane, soluții de curățare pentru corp, loțiuni și chiar în produsele pentru bebeluși. De asemenea, majoritatea detergenților de rufe de pe piață contine 1,4 dioxane.
Acesta este absorbit imediat de piele și poate duce la dureri de cap, greață, probleme respiratorii. Afecteazș și funcționarea rinichilor și a ficatului.
Resturi de pesticide și derivați
Pe de altă parte, apa de la robinet și chiar unele ape îmbuteliate care se comercializează în magazine conțin resturi de pesticide și derivați. Un studiu realizat anul trecut în Franța arată persistența unor tipuri de pesticide în natură chiar dacă folosirea lor a încetat cu ceva timp în urmă.
În total, au fost testate peste 150 de pesticide și derivații lor, precum și aproximativ 50 de reziduuri toxice. Cercetătorii au analizat peste 136.000 de probe de apă brută sau care a fost tratată în toată țara, probe care provin din apele subterane sau din apele de la suprafață.
Rezultatul arată prezența frecventă a metabolitului clorotalonil, un fungicid cu spectru larg din categoria pesticidelor, interzis din 2019 în Uniunea Europeană. Acest metabolit este rezultatul degradării mediului din cauza folosirii clorotalonilului, fungicid interzis în Franța din 2020.